Ga verder naar de inhoud

COVID-19: aanbeveling over verplichte vaccinatie (2022)

20/01/2022
  • Advies of aanbeveling
  • Samenleving
  • Gezondheidstoestand

Unia wil vanuit een dubbele expertise bijdragen aan het huidige debat over de verplichte covidvaccinatie in België. Zo is er de expertise die inherent is aan haar identiteit als orgaan ter bevordering van gelijke kansen om te strijden tegen discriminatie en te ijveren voor een inclusieve samenleving. Daarnaast kan Unia als Nationale mensenrechteninstelling ook uitgaan van haar expertise op vlak van grondrechten.

In het kader van het overleg om een intensief vaccinatiebeleid te definiëren, stelt Unia een tweeledige analyse voor:

  1. De categoriale vaccinatieplicht voor bepaalde als kwetsbaar gedefinieerde doelgroepen;
  2. Vaccinatieplicht voor bepaalde beroepen.

Het is aan de wetgever om een evenwicht te vinden tussen enerzijds de individualistisch georiënteerde beginselen van de bio-ethiek, anderzijds de volksgezondheid met haar collectieve bezorgdheden, en tot slot het verminderen van sociale ongelijkheden.

Voor Unia is het helder dat indien van de wetgever wordt verwacht dat deze een legitieme doelstelling van volksgezondheid en algemene veiligheid nastreeft, dit ook beperkingen met zich meebrengt voor de autonomie van individuen.

Unia dringt er evenwel op aan om bij de invoering van nieuwe wetten rekening te houden met de grenzen die worden gesteld door de beginselen van gelijkheid en non-discriminatie.

Ook in het licht van het nagestreefde legitieme doel moet worden beoordeeld of de verplichte vaccinatie en de daaruit voortvloeiende sancties een doeltreffend, toereikend en evenredig middel zijn om dat doel te bereiken. Om rekening te houden met veranderingen in de epidemiologische situatie kan die evaluatie best ook regelmatig worden uitgevoerd.

Verwante inhoud

Rapport

COVID-19: een test voor de men­sen­rech­ten - tweede rapport (2021)

17 november 2021

Unia volgt de aanpak van de coronapandemie op de voet. Die aanpak heeft immers nauwe banden met de antidiscriminatiewetgeving, de bescherming van minderheden, de inclusie van iedereen en dus ook de meest kwetsbaren onder ons en uiteraard de toegang tot en de daadwerkelijke uitoefening van mensenrechten voor iedereen. Het is vanuit deze invalshoek dat wij, als nationale mensenrechteninstelling en gelijkheidsorgaan, een tweede editie van het rapport ‘COVID-19: een test voor de mensenrechten’ (november 2021) publiceren.

Rapport

De impact van COVID-19-maatregelen op men­sen­rech­ten in woon­zorg­cen­tra: een kwalitatief onderzoek (2021)

1 oktober 2021

Unia onderzocht de impact van COVID-19 op de mensenrechten in woonzorgcentra. De maatregelen opgelegd om het virus te bestrijden in de voorzieningen wogen zwaar op bewoners, familie en personeel. Het onderzoeksrapport biedt een kijk op de ervaringen en praktijken in de woonzorgcentra aan de hand van tientallen getuigenissen. Unia roept op om kritisch na te denken over de plaats die we ouderen en ouderenzorg geven in onze samenleving en doet een reeks aanbevelingen.

Rapport

COVID-19: een test voor de men­sen­rech­ten - eerste rapport (2020)

12 november 2020

Unia a analysé l’impact de la crise du coronavirus sur la société belge. Les mesures prises par les autorités pour endiguer la pandémie ont eu un grave impact notamment sur les publics plus vulnérables (personnes âgées, personnes en situation de handicap, jeunes, personnes en institutions…). Unia questionne la proportionnalité de ces mesures et donne une série de recommandations aux autorités.

  • Advies of aanbeveling
  • Samenleving
  • Gezondheidstoestand