Ga verder naar de inhoud

Wat kunnen jij en ik doen voor meer gelijkheid?

Als burger kan je zelf ook voor meer gelijkheid en inclusie zorgen. Elke dag, in elk aspect van je leven. 

Wat als je een problematische situatie ziet?

Misschien merk je een situatie op die discriminerend kan zijn of die jou rechtstreeks aangaat. Of misschien ben je getuige van discriminatie.

Hoe kan ik voor meer inclusie zorgen?

Het gelijkheidsprincipe houdt in dat mensen in eenzelfde situatie op dezelfde manier moeten worden behandeld, maar ook dat mensen in een verschillende situatie verschillend moeten worden behandeld. 

Meer gelijkheid en inclusie bereik je door rekening te houden met de leefwereld en noden van elk individu. De overheid moet dus zorgen dat de kwetsbaarste groepen niet worden uitgesloten. Hun kwetsbaarheid mag geen reden voor discriminatie worden. 

Discriminatie komt meestal voort uit stereotyperingen en vooroordelen. Als we ons bewust zijn van die stereotyperingen en vooroordelen laten we er ons in ons gedrag niet meer door leiden. Wil je meer inclusie? Wees je bewust van stereotypes en vooroordelen, stel ze in vraag en help mee om die van anderen tegen te gaan

Wat zijn de actiemogelijkheden?

Wees je bewust van de digitale kloof

De maatschappij is al een aantal jaar aan het digitaliseren. Maar veel mensen hebben door hun leeftijd, hun handicap of hun sociale situatie geen toegang tot een computer en internet of zijn niet in staat om ze te gebruiken. Neem je een digitaal initiatief? Hou dan rekening met de specifieke situatie van deze mensen en bied ook alternatieven! Lees meer: Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?

Streef ook naar meer gelijkheid op het werk

Unia heeft het eDiv-platform ontwikkeld voor een diverse en inclusieve werkomgeving. Deze online tool is helemaal gratis en staat open voor iedereen die kiest voor meer diversiteit op het werk, of je nu een bedrijf leidt, ploegbaas bent, de hr-afdeling stuurt of verantwoordelijk bent voor preventie of diversiteit…

Je kan er bijvoorbeeld een online module volgen over antidiscriminatiewetgeving of ontdekken hoe je kan meten hoe divers je personeel is. Ontdek eDiv: onze online tool voor een diverse en inclusieve werkomgeving.

Discriminatie melden

Voel je je gediscrimineerd of ben je getuige van discriminatie? Doe online je melding of bel gratis 0800 12 800 op werkdagen tussen 9.30 en 13 uur.