Wat doet Unia tegen online haatspraak?
Bij Unia bestrijden we op verschillende manieren strafbare haatspraak voor de beschermde kenmerken waarvoor we bevoegd zijn. We leggen je graag uit hoe we samenwerken met de actoren en hoe we slachtoffers ondersteunen.
Vrijheid van meningsuiting is erg belangrijk in een democratie. Toch zijn er grenzen aan die vrijheid. Als je bijvoorbeeld een bericht verspreidt met de bedoeling anderen aan te zetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld, dan is dat strafbaar. Ontdek meer over haatspraak en de grenzen aan de vrije meningsuiting.
We werken samen met sociale mediabedrijven en moderatoren
Unia werkt samen met sociale mediabedrijven om de strijd tegen haatberichten aan te gaan. Berichten die volgens ons de grenzen van de vrije meningsuiting overschrijden kunnen we aan hen signaleren. Zij beoordelen die dan en verwijderen ze als dat nodig is.
In dat kader stelde Unia zich kandidaat bij het BIPT om een erkende betrouwbare flagger te worden. Dat is een speciaal statuut voor organisaties die als betrouwbaar erkend zijn om illegale online inhoud te identificeren en te melden. Volgens de Europese verordening over digitale diensten (Digital Services Act) moeten online platformen met die betrouwbare flaggers samenwerken en hun meldingen voorrang geven.
Unia werkt ook samen met moderators van online fora. We geven hen advies om hun moderatiepraktijken te verbeteren.
We ondersteunen slachtoffers van haatspraak
- Als je persoonlijk het slachtoffer bent van strafbare haatspraak, kan je bij Unia een melding doen. Je krijgt dan individuele ondersteuning. Samen stellen we een dossier op en evalueren we welke stappen mogelijk zijn.
- Ook als je niet persoonlijk het slachtoffer bent van haatspraak, kan je een melding doen van berichten. We gaan dan aan de slag met jouw melding, maar bieden geen individuele ondersteuning.
Hou er wel rekening mee dat Unia alleen bevoegd is voor uitlatingen waarvan de auteur en/of het medium zich in België bevinden.
Als je een melding doet, raden we je aan om een link naar het bericht en een screenshot van het bericht en de context. Anders kunnen we het niet correct analyseren.
Hoe reageert Unia op een melding?
In de eerste instantie streven we bij Unia naar het doen verwijderen van de haatspraak. Op die manier krijgt de haatspreker het signaal dat zijn uitlatingen niet zijn toegestaan en kan de haatspraak niet verder worden verspreid.
Alleen in uitzonderlijke omstandigheden overweegt Unia gerechtelijke stappen. Voorbeelden:
- Een groep organiseert zich met de bedoeling om strafbare haatspraak te verspreiden.
- Een persoon of groep spoort anderen meermaals aan tot discriminatie, segregatie, haat of geweld.
- Een persoon verspreidt herhaaldelijk strafbare haatspraak, gaat niet in op onze dialoog en overtreedt bewust de wet.
Verwante inhoud
Cyberhaat
Cyberhaat verwijst naar discriminerende of vernederende haatspraak op internet. Denk aan racistische, homofobe, seksistische of andere uitingen.
Wat is haatspraak?
Haatspraak bestaat uit uitlatingen die een persoon of groep aanvallen, beledigen ... Zo’n haatberichten kunnen strafbaar zijn. Ontdek meer bij Unia.
Hoe ga je om met online haatspraak?
Haatdragende, racistische, homofobe … berichten op internet: hoe moet je omgaan met die haatspraak? We zetten alles op een rij.