Actua
Unia publiceert regelmatig nieuwsartikelen en persberichten over discriminatie en inclusie. Zo zorgen we dat de thema's in het nieuws blijven. Vul je zoekterm in of filter op discriminatiegronden of jaar.
Enkel geïnteresseerd in de persberichten? Ook dat kan je kiezen.
Filter
Update over discriminatie van ex-gelovigen door Jehovah’s Getuigen
Een geloofsgemeenschap mag afvallige leden nooit aan een ‘uitsluitingsbeleid’ onderwerpen, vaak met erg schadelijke gevolgen voor de familiebanden van de betrokken mensen. De rechtbank van eerste aanleg in Gent heeft vandaag in dit verband de vzw Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen veroordeeld tot een geldboete van 12.000 euro voor het aanzetten tot discriminatie en haat tegen ex-leden.
Wet van 28 maart 2023 ondermijnt de uitoefening van het stemrecht voor personen met een handicap
De wetswijziging van 28 maart 2023 beperkt het stemrecht van burgers met een beschermingsstatuut nog verder. Ontdek meer over de impact bij Unia.
Welke neutraliteit in overheidsdiensten?
Op 28 november 2023 oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie in een arrest over het dragen van tekenen van godsdienstige overtuigingen in overheidsdiensten. Het Hof legt geen keuze op, maar wijst erop dat werkgevers altijd voor een inclusieve neutraliteit kunnen kiezen.
Internering in België, een ticket naar de gevangenis of naar zorg?
Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Personen met een Handicap en de Dag van de Mensenrechten schetst Unia het interneringstraject in België. Ze doet dat in een rapport dat de complexiteit ervan stap voor stap belicht.
De Lijn veroordeeld voor discriminatie van rolstoelgebruikers
Na jarenlang tevergeefs vragen aan de Lijn om haar openbaar vervoer toegankelijker te maken, trokken vier rolstoelgebruikers naar de rechtbank, ondersteund door Unia. Op 5 december 2023 heeft de rechter De Lijn veroordeeld voor inbreuken op het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en het Vlaams gelijkekansendecreet.
Aanbevelingen voor de Europese AI-verordening
In het kader van haar mandaat als gelijkheidsorgaan en mensenrechteninstelling volgt Unia nauwlettend de ontwikkelingen rond de totstandkoming van Europese regelgeving over artificiële intelligentie (AI) op. AI uitbouwen tot een instrument voor meer gelijkheid staan centraal in het strategisch plan van Unia.
[Opinie] Bemiddelingsprocedure voor Conner Rousseau
De alternatieve straf die Conner Rousseau kreeg na zijn racistische uitspraken is volgens Unia een belangrijk signaal. Ontdek onze opinie.
Eerste Brussels jaarverslag
Unia stelt het eerste jaarverslag voor dat volledig aan haar activiteiten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) is gewijd. De Brusselse dossiers vertegenwoordigden meer dan 20% van alle dossiers van Unia in 2022.
[Opinie] EVRAS: elke jongere heeft recht op een veilige schoolomgeving en op seksuele opvoeding
Al een tijdje neemt het protest tegen EVRAS (afkorting voor ‘Éducation à la vie relationnelle, affective et sexuelle’) alarmerende vormen aan. Unia, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en de Franstalige kinderrechtencommissaris (verder de Délégué général aux droits de l'enfant of DGDE genoemd) luiden de noodklok over de risico’s die de desinformatie rond EVRAS met zich meebrengt.