Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Cijfers over meldingen en dossiers bij Unia
Welke situaties melden mensen ons het meest? Over welke discriminatiegronden en actiedomeinen opent Unia het vaakst een dossier? Op deze interactieve pagina kan je de cijfers van Unia raadplegen tussen 2017 en 2024.
Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & discriminatie
De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.
Strategisch plan 2016-2018
Een inclusieve samenleving bevorderen en aanmoedigen, en ertoe bijdragen: dat is de centrale visie achter ons strategisch plan 2016-2018.
Advies betreffende moedertaal als selectiecriterium in werkaanbiedingen (2017)
Bepaalde werkgevers (zoals uitzendkantoren gespecialiseerd in de werving van tele-operatoren voor ‘call centers’) hanteren selectiecriteria zoals ‘moedertaal Nederlands’, ‘moedertaal Frans’, ‘English native speaker’, … Lees het advies van Unia.
Samenwerking met de federale politie: jaarverslag 2015
Unia werkt samen met verschillende sleutelpartners, waaronder de federale politie. Lees het jaarverslag 2015.
Onderzoeksrapport: de inplanting van de moskee in Fléron-Retinne (2016)
Regelmatig wordt er contact opgenomen met Unia over kwesties die te maken hebben met de inplanting van gebedsplaatsen in het algemeen, en moskeeën in het bijzonder. Om een beter inzicht te krijgen in de mechanismen die hier aan het werk zijn en in de factoren die tot het welslagen of de mislukking van dergelijke initiatieven leiden, liet Unia van eind 2015 tot midden 2016 een onderzoek uitvoeren.
Jaarverslag 2015
2015 heeft onze samenleving getekend. Gewelddadige conflicten en spanningen wereldwijd misten hun impact niet, ook bij ons. Terwijl we de redactie van het jaarverslag afrondden, beleefde België de naweeën van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel.
Aanbevelingen voor de berichtgeving over buitenlandse personen of personen met een migratieachtergrond (2016)
In 1993 voerde Universiteit Gent een eerste studie uit naar de inhoud van verschillende Vlaamse en Franstalige dagbladen. Die studie werd uitgevoerd op vraag van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) en Unia en onderzocht de manier waarop media personen van vreemde origine in beeld brachten.