Ga verder naar de inhoud

Kennis en aanbevelingen over discriminatie

Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.  

Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.

In de kijker

Onderzoeksproject

Onderzoek naar racisme in de ge­zond­heids­zorg

19 maart 2025

Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België. 

Onderzoeksproject

INESAC-project: strijd tegen on­ge­lijk­heid door ge­meen­te­lij­ke ad­mi­ni­stra­tie­ve sancties (GAS)

11 juni 2024

Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties op ongelijkheid. Resultaten zijn verwacht eind mei 2025. 

Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & dis­cri­mi­na­tie

De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.

Filter

Filter op type

Filter op beschermde kenmerken

Filter op domein

Filter op jaar

52 databronnen gevonden. Er worden 52 databronnen getoond op pagina 5 van de 9 pagina's.
52 resultaten gevonden
Actieve filters: Raciale kenmerken
Advies of aanbeveling

Prak­tijk­tes­ten 2.0: enkele nieuwe voorstellen van Unia

18 november 2020

Unia publiceert nieuwe voorstellen om het testen van situaties in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt te verbeteren. 

Rapport

Naar een ge­lijk­waar­di­ge ge­zond­heids­zorg voor migranten en etnische minderheden (2020)

28 juli 2020

Het ETHEALTH-rapport over een gezondheidszorgbeleid voor migranten en etnische minderheden (hierna: MEM), dat in 2011 door een groep academici en experten opgesteld werd, werd recent geüpdatet. Daarbij werd rekening gehouden met de nieuwe ontwikkelingen in het domein van de gezondheidszorg voor de MEM.

Onderzoeksproject

Iden­ti­fi­ce­ren en aanpakken van problemen of misbruiken bij politionele se­lec­ti­vi­teit

2 juli 2020

Unia heeft een onderzoek gefinanceerd over selectiviteit bij de politie, in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) en de politiezone Brussel Noord (PolBruNo). De belangrijkste les uit het onderzoek? De manier waarop een politiezone wordt geleid, heeft een stevige impact op de praktijken van de politieagenten. Het is dan ook op dat niveau dat er werk te doen valt om de relatie tussen politie en bevolking te verbeteren. 

Jaarverslag

Jaarverslag 2019: werken aan een gelijkere samenleving voor iedereen

22 juni 2020

Unia wil volop inzetten op een samenleving van solidaire en verbonden mensen waarin iedereen gelijkwaardig kan deelnemen aan alle aspecten van het maatschappelijk leven. Dit jaarverslag bundelt de initiatieven die we daartoe hebben genomen in 2019.

Onderzoeksproject

Berichten in het grensgebied tussen opinie en haat: een analyse van de com­mu­ni­ca­tie van Vlaamse politieke accounts op sociale media

29 mei 2020

Om Unia's opdracht om online haatboodschappen te bestrijden uit te voeren, willen we begrijpen hoe online haat ontstaat, functioneert en opgang maakt. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en UCLouvain maakten daarom in opdracht van Unia een taalwetenschappelijke analyse van de boodschappen van politici, partijen en influencers op sociale media in verkiezingstijd. 

Onderzoeksproject

Socio-economische Monitoring 2019: ar­beids­markt en origine

11 maart 2020

In België blijft iemands origine een hinderpaal op de arbeidsmarkt. De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg ontwikkelde samen met Unia de Socio-economische Monitoring om dit te keren. Het vierde rapport van deze monitoring vind je terug op deze pagina. 

Op de hoogte blijven?

Wil je nieuws ontvangen over discriminatie speciaal op jouw maat? Schrijf je dan in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven: