Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Onderzoek naar racisme in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België.
INESAC-project: strijd tegen ongelijkheid door gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties op ongelijkheid. Resultaten zijn verwacht eind mei 2025.
Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & discriminatie
De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.
Jaarverslag 2017
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Aanbeveling: implementatie van transculturele vaardigheden in de opleiding Verpleegkunde (2018)
Unia wil discriminatie in de gezondheidszorg beter bestrijden en er de diversiteit bevorderen. Maar om dat te bereiken, is er nood aan structurele aanpassingen die gezondheidsinstellingen toelaten om de sociologische evolutie in onze samenleving beter te begrijpen en te aanvaarden (veroudering van de bevolking, nieuwe migraties, …).
Opinie: Brussels woonwagenbeleid zet weinig zoden aan de dijk
Door een tekort aan terreinen staat het recht op wonen voor veel woonwagenbewoners al jaren op de helling. Unia maakte in het Brusselse parlement kritische kanttekeningen.
Rapport: onderwijsdeelname van kinderen van woonwagenbewoners in België (2018)
Over de onderwijsdeelname of scholingsgraad van woonwagenbewoners bestaan amper gegevens. De schaarse studies die over dit onderwerp gevoerd zijn in België, stellen vast dat onderwijsdeelname een serieuze uitdaging is. Internationale rapporten spreken voor België over specifieke patronen van segregatie, het gaat dan bijvoorbeeld over een oververtegenwoordiging in het buitengewoon onderwijs.
Socio-economische Monitoring 2017: arbeidsmarkt en origine
Wat is de situatie van personen op de arbeidsmarkt, rekening houdend met hun origine en migratieachtergrond? Om op deze vraag te kunnen antwoorden, ontwikkelden Unia en de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een specifiek meetinstrument: de Socio-economische Monitoring. Het derde rapport van deze monitoring vind je terug op deze pagina.
Aanbeveling: referentieadres voor personen die in een mobiele woning verblijven (2017)
Personen die in een mobiele woning verblijven, hebben geen hoofdverblijfplaats. Zij hebben de mogelijkheid om zich op een referentieadres in te schrijven bij een natuurlijke of rechtspersoon. De bevoegdheid voor inschrijving en controle voor een referentieadres ligt bij de gemeente. Lees de aanbeveling van Unia.