Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Onderzoek naar racisme in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België.
INESAC-project: strijd tegen ongelijkheid door gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties op ongelijkheid. Resultaten zijn verwacht eind mei 2025.
Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & discriminatie
De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.
Jaarverslag 2016
Nooit eerder behandelden we zoveel discriminatiedossiers als in 2016. Tegen een achtergrond van polarisering, polemiek in het maatschappelijke debat, oppervlakkige tweets, ‘alternatieve feiten’ en een sterk stijgende werkdruk, blijft Unia werken aan oplossingen die leiden tot een meer inclusieve samenleving.
Rapport: discriminatie van personen van Sub-Saharaanse afkomst (2017)
Dit document wil een kader schetsen van het specifieke racisme waarmee personen van Sub-Saharaanse afkomst te maken krijgen.
Advies betreffende moedertaal als selectiecriterium in werkaanbiedingen (2017)
Bepaalde werkgevers (zoals uitzendkantoren gespecialiseerd in de werving van tele-operatoren voor ‘call centers’) hanteren selectiecriteria zoals ‘moedertaal Nederlands’, ‘moedertaal Frans’, ‘English native speaker’, … Lees het advies van Unia.
Aanbevelingen voor de berichtgeving over buitenlandse personen of personen met een migratieachtergrond (2016)
In 1993 voerde Universiteit Gent een eerste studie uit naar de inhoud van verschillende Vlaamse en Franstalige dagbladen. Die studie werd uitgevoerd op vraag van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) en Unia en onderzocht de manier waarop media personen van vreemde origine in beeld brachten.
Aanbeveling: voor een structurele oplossing van het gebrek aan staanplaatsen voor woonwagenbewoners in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (2015)
Een wettelijke erkenning van het wonen in een woonwagen heeft slechts zin als dit recht in de realiteit ook kan worden verwezenlijkt. Dit is in het Brusselse Gewest nog niet het geval. Het Centrum vraagt daarom aan de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om met de verschillende bevoegde beleidsniveaus maatregelen uit te werken die toelaten om de minderhedenrechten van de woonwagenbewoners van Brussel beter te waarborgen.
Statutaire jobs bij de overheid en nationaliteit: voor een herziening van artikel 10 van de Grondwet (2015)
Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft aan de heer Koen Geens, minister van Justitie, een aanbeveling bezorgd voor de herziening van artikel 10 van de Belgische Grondwet. Dit artikel voorziet dat de toegang tot statutaire betrekkingen in de overheidssector voorbehouden is aan personen met de Belgische nationaliteit, behoudens uitzonderingen.