Met een handicap naar de school van je keuze: redelijke aanpassingen in het onderwijs
Unia ontvangt geregeld meldingen van leerlingen met een handicap en hun ouders die problemen hebben om redelijke aanpassingen te verkrijgen op school. Redelijke aanpassingen zijn een recht, gegarandeerd door de Verenigde Naties en de antidiscriminatiewetgeving in ons land.
Met deze brochure willen we het begrip ‘redelijke aanpassingen’ toelichten voor alle betrokkenen: leerlingen, ouders, leerkrachten en schooldirecties, en actoren uit de onderwijswereld. Omdat we waarderen wat er in veel scholen al gebeurt, gebruiken we daarbij volop goede praktijkvoorbeelden.
Redelijke aanpassingen zijn verplicht in het leerplichtonderwijs (lager onderwijs en secundair onderwijs) en het niet-verplichte onderwijs (kleuteronderwijs, hoger onderwijs, volwassenenonderwijs en alle andere vormen van onderwijs). Gemakshalve gebruiken we de term ‘leerling’, maar die verwijst ook naar studenten en cursisten.
De brochure bestaat ook in gemakkelijke woorden.
Je kan die brochure hiernaast downloaden.
Klik op: Met een handicap naar de school van je keuze – easy to read.
Vergelijkbare publicaties
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Overleg rond redelijke aanpassingen op school: een leidraad
Unia werkte een leidraad uit met handvaten voor het CLB, de school en de ouders om het overleg rond redelijke aanpassingen voor leerlingen kwaliteitsvol te laten verlopen. En dat met een gemotiveerd verslag of een verslag.
Kwaliteitsvol inclusief onderwijs in het belang van het kind

Unia en het Kinderrechtencommissariaat belichten in deze tekst hoe het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap en het Verdrag inzake de Rechten van het Kind samen gerespecteerd kunnen worden bij het verwezenlijken van het recht op inclusief onderwijs.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.