Betere bestrijding van discriminatie op Brusselse arbeidsmarkt
- Nieuws
- Raciale kenmerken
- Geloof of levensbeschouwing
- Bekijk alle categorieën
Vandaag treden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een aantal nieuwe wetsbepalingen in werking om discriminatie op vlak van tewerkstelling beter te bestrijden (Ordonnantie van 1 juni 2023 houdende wijziging van diverse bepalingen inzake het bestrijden van discriminatie in het kader van tewerkstelling). De wijzigingen verbeteren de handhaving door de Gewestelijke Werkgelegenheidsinspectie (GWI). Zo kunnen discriminatiemeldingen bij Actiris beter doorstromen naar de GWI en naar Unia en het Instituut voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen.
Opzetten discriminatietest wordt makkelijker
Zijn er discriminatieklachten of concrete aanwijzingen dat een onderneming of (overheids)instelling discrimineert, dan kan de GWI makkelijker een discriminatietest opzetten. Toelating van het arbeidsauditoraat is daarbij niet nodig. Actiris wordt verplicht de inspectie te ondersteunen bij het voorbereiden van de testen, en de inspectie kan derden of een deskundige inschakelen.
Discriminatietesten per activiteitensector
De GWI kan voortaan ook bij een redelijk vermoeden van discriminerende praktijken testen organiseren voor een volledige activiteitensector, bijvoorbeeld de sector van werving en selectie. Voor deze testen op grotere schaal hebben ze echter wel de toelating nodig van het arbeidsauditoraat.
Academisch onderzoek zal hiertoe vijfjaarlijks de discriminatiegraad in de verschillende sectoren van de Brusselse arbeidsmarkt in kaart brengen.
Verdere stappen blijven nodig
Unia verleende advies over de ontwerpteksten en verwelkomt de wetswijzigingen. Ze getuigen van een vastberaden politieke en maatschappelijke wil van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om discriminatie bij de toegang tot werk tegen te gaan.
Toch herinnert Unia de Brusselse gewestregering eraan om de meldingsplicht bij discriminerende vragen van werkgevers of klanten uit te breiden naar alle intermediairs zoals uitzendkantoren, dienstenchequeskantoren enz. op de arbeidsmarkt, zoals voorzien in de algemene beleidsverklaring.
- Raciale kenmerken
- Geloof of levensbeschouwing
- Seksuele oriëntatie
- Handicap
- Leeftijd
- Gezondheidstoestand
- Fysieke eigenschap
- Vermogen
- Politieke overtuiging
- Syndicale overtuiging
- Sociale toestand of afkomst
- Geboorte
- Burgerlijke staat
- Geslacht (of gender)