Ga verder naar de inhoud

Brochure: te jong, te oud over leeftijdsdiscriminatie (2019)

30/09/2019
  • Brochure
  • Arbeid
  • Goederen en diensten

Leeftijdsdiscriminatie is een feit en een groot maatschappelijk probleem. Onze brochure 'Te jong? Te oud! uit 2019 gaat er dieper op in.

Waarom moeten we aandacht hebben voor discriminatie op basis van leeftijd? 

  1. Leeftijdsdiscriminatie is een feit: Unia opent jaarlijks meerdere discriminatiedossiers omwille van leeftijd. En dat op het vlak van werken, wonen, studeren, verzekeringen, vrijetijdsbeleving ... We horen dat mensen worden geweigerd voor een opleiding of een job omdat ze te jong of te oud zijn, dat ze onterecht meer moeten betalen dan iemand anders voor eenzelfde dienstverlening en dat ze soms zelfs geweigerd worden om te kunnen deelnemen aan een vrijetijdsactiviteit of om een verzekering af te sluiten.  
  2. Leeftijdsdiscriminatie is een groot maatschappelijk probleem met de toenemende vergrijzing. Een samenleving waarin een groot aantal mensen op latere leeftijd gediscrimineerd worden, is onaanvaardbaar en staat haaks op het idee van een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijk kan deelnemen.  
  3. Iedereen kan slachtoffer worden van een leeftijdsdiscriminatie op een bepaald moment in het leven. Het belangt daarom iedereen aan.  
  4. Ondanks de feiten, bestaat er geen urgentiegevoel om het probleem van leeftijdsdiscriminatie aan te pakken bij een groot deel van de bevolking. Hardnekkige leeftijdsgebonden vooroordelen spelen daarbij een grote rol. Leeftijdsdiscriminatie wordt daardoor nog te weinig (h)erkend als een echt discriminatoir probleem. Dit zorgt ervoor dat het probleem onder de radar blijft, de werkelijke omvang ongekend is en maatregelen uitblijven.  

Daarom publiceert Unia deze brochure om jou te informeren over deze problematiek en indien nodig ook te helpen bij leeftijdsdiscriminatie.  

Verwante inhoud

Leeftijd

Discriminatie omdat je bijvoorbeeld oud of net jong bent.  

Rechtspraak

Ar­beids­recht­bank Antwerpen, afdeling Hasselt, 2 augustus 2023

Het selectiecriterium ‘digital native’ houdt inherent leeftijdsdiscriminatie en is gebaseerd op vooroordelen en stereotypen over digitale communicatie tegenover oudere werknemers.
Rechtspraak

Arbeidshof Brussel (Franstalig), 24 april 2023

Een anesthesist in een ziekenhuis moest op 67-jarige leeftijd stoppen. Het arbeidshof oordeelde dat er geen discriminatie was op basis van leeftijd. De leeftijdslimiet werd immers objectief en redelijk gerechtvaardigd door een legitiem doel en de middelen om dat doel te bereiken waren passend en noodzakelijk.
  • Brochure
  • Arbeid
  • Goederen en diensten
  • Leeftijd