Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Onderzoek naar racisme in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België.
INESAC-project: strijd tegen ongelijkheid door gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties op ongelijkheid. Resultaten zijn verwacht eind mei 2025.
Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & discriminatie
De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.
De toegankelijkheid van de infrastructuur en het materieel van de NMBS voor personen met een handicap (2021)
Unia ontvangt regelmatig meldingen van personen met een handicap over problemen die verband houden met de toegankelijkheid van het spoornet. Op korte en middellange termijn moeten oplossingen voor dit structurele probleem worden gevonden om situaties van discriminatie waarmee personen met een handicap te maken krijgen, geleidelijk uit te bannen.
Vlaams Gelijkekansendecreet: evaluatie (2021)
Unia evalueerde in 2021 het Vlaams Gelijkekansendecreet op basis van casuïstiek met de criteria waarvoor we bevoegd zijn en de gerechtelijke procedures die we kennen.
De IHRA-definitie van antisemitisme: analyse en voorstellen van Unia (2021)
Op 26 mei 2016 nam de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA, een intergouvernementele organisatie) een nieuwe "werkdefinitie" van antisemitisme aan. Ze is niet juridisch bindend en bevat een reeks voorbeelden van wat als antisemitisme kan worden beschouwd.
Praktijktesten 2.0: enkele nieuwe voorstellen van Unia
Unia publiceert nieuwe voorstellen om het testen van situaties in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
Aanbeveling over een verbod op het dragen van veruiterlijkingen van overtuigingen door verkozen mandatarissen
In deze aanbeveling maakt Unia een juridische analyse over het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke en religieuze symbolen door verkozen mandatarissen.
Aanbevelingen voor steden en gemeenten tijdens de covidperiode, met focus op personen met een handicap
Unia wil de steden en gemeenten ondersteunen in het uitwerken van goed beleid tijdens de covidperiode. En dit door een overzicht te geven van de meest dringende noden en drempels voor personen met een handicap.