Rapport: deelname van personen met een handicap aan verkiezingen
Mensen met een verstandelijke handicap of psychische problemen hebben net als iedereen het recht om te gaan stemmen. Maar in de praktijk worden ze soms nauwelijks betrokken bij verkiezingen en wordt hun stem vaak niet gehoord. Unia sprak met personen met een handicap, hulpverleners en ouders over het stemrecht van personen met een handicap. De resultaten bundelden we in dit rapport.
Unia voerde de studie uit via semi-directieve gesprekken, focusgroepen en onlinevragenlijsten.
Zo wilden we:
- de praktische uitoefening van het stemrecht van personen met een handicap beoordelen;
- de problemen in kaart brengen die deze mensen en hun omgeving ondervinden bij de uitoefening van dit recht;
- mogelijke verbeteringen voorstellen om de daadwerkelijke uitoefening van het stemrecht te bevorderen.
In het rapport vind je ook uiteenlopende getuigenissen van personen met een verstandelijke handicap of psychische problemen. Ook hun omgeving en hulpverleners komen aan het woord.
Sleutels tot échte participatie van personen met een handicap
De resultaten wijzen op uiteenlopende ervaringen met het deelnemen aan verkiezingen.
Wat vaststaat, is dat de omgeving van personen invloed heeft op hun burgerparticipatie. Een toegewijd netwerk is noodzakelijk om deelname aan de verkiezingen te waarborgen.
Onduidelijke taal, moeilijke toegang tot informatie, negatieve reacties van bepaalde mensen en gebrek aan tijd en middelen om over verkiezingen te praten, maken het stemmen erg moeilijk.
Hulp krijgen bij het stemmen en kunnen rekenen op een goede voorbereiding zijn dan weer elementen die het stemmen tot een succes maken.
Vergelijkbare publicaties
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.
Impact van de coronacrisis op personen met een handicap (2020)
Het rapport “COVID en mensenrechten: impact op personen met een handicap en hun naasten” toont de resultaten van een grote bevraging die in de lente van 2020 uitgevoerd werd.
Vlaams Gelijkekansendecreet: evaluatie (2021)

Unia evalueerde in 2020 het Vlaams Gelijkekansendecreet op basis van casuïstiek met de criteria waarvoor we bevoegd zijn en de gerechtelijke procedures die we kennen.