Ga verder naar de inhoud

Arbeidshof Brussel (Franstalig), 18 juni 2009

De antidiscriminatiewet laat de rechter niet toe om de werkgever te verplichten om een werknemer in dienst te houden of om een nieuwe arbeidsovereenkomst met hem af te sluiten.

[Deze beslissing werd verkregen dankzij de inzameling van rechtspraak door de onderzoekers van het project 'Discriminatie bestrijden via het recht: de Belgische ervaring ter zake' (PDR T.0197.19), gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en gecoördineerd door Julie Ringelheim en Jogchum Vrielink.]

[Waarschuwing: vonnissen en arresten kunnen kwetsend taalgebruik bevatten.]

Gepubliceerd op: 18/06/2009
Domeinen: Arbeid
Beschermde kenmerken: Discriminatie op basis van handicap (validisme)
Rechtsinbreuk(en): Discriminatie (burgerrechtelijk), Directe discriminatie
Rechtsmacht: Arbeidshof
Rechtsgebied: Brussel
Unia (burgerlijke) partij: neen

Feiten

Een buschauffeur had een arbeidsongeval. De arbeidsgeneesheer verklaarde hem ongeschikt om nog met een autobus te rijden. De man werd ontslagen wegens "ongeschikt voor de functie".

Beslissing

De man vroeg de stopzetting van de discriminatie die erin bestond dat zijn arbeidsovereenkomst niet werd voortgezet, onder verbeurte van een dwangsom van 1.000 euro per dag.

Het arbeidshof volgde de arbeidsrechtbank en oordeelde dat een rechter de gevraagde maatregel niet kan gelasten. Een rechter kan de werkgever niet verplichten om een werknemer in dienst te houden of om een nieuwe arbeidsovereenkomst met hem af te sluiten.

Unia was geen betrokken partij.

Afgekort: Arbh. Brussel (Fr.), 18/6/2009 

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?