Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

A total of 1166 items found. Showing 1166 items on page 1 of 117.
1166 resultaten gevonden

Europees Hof voor de Rechten van de Mens, 26 september 2024

Een stedelijk reglement legde een verbod op om in een openbaar zwembad een ‘boerkini’ te dragen. Twee vrouwen wilden dit verbod aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar het Hof oordeelde dat hun verzoek niet ontvankelijk was omdat ze de interne rechtsmiddelen niet hadden uitgeput.

Arbeidshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 10 september 2024

Het arbeidshof oordeelt dat een burn-out, in het concrete geval, niet valt onder het beschermd kenmerk handicap, maar wel onder het beschermd kenmerk gezondheidstoestand.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 9 september 2024

Een aanhanger van de PVDA kreeg slagen in het gezicht van de eigenaar van een café die van oordeel was dat er in zijn café geen plaats was voor “aanhangers van linkse politieke partijen”. De eigenaar werd veroordeeld voor slagen en verwondingen met als verzwarende omstandigheid dat één van de drijfveren voor het misdrijf bestond uit misprijzen tegenover het slachtoffer omwille van diens politieke overtuiging.

Arbeidshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 3 september 2024

Een ziekenhuis beëindigt de samenwerking met een arts die de pensioenleeftijd heeft bereikt. Het arbeidshof oordeelt dat de arts niet werd gediscrimineerd op basis van zijn leeftijd.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens, 27 augustus 2024

Een man werd in 1999 geïnterneerd. Hij probeerde die internering verschillende malen aan te vechten, maar slaagde daar niet in omdat dit enkel kon via een advocaat. De advocaat die aan de man was toegewezen weigerde om de nodige stappen te zetten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat er een schending is van artikel 5 EVRM dat het recht op vrijheid en veiligheid waarborgt. 

Unia (burgerlijke) partij

Arbeidshof Brussel (Franstalig), 16 juli 2024

Het arbeidshof verklaart ook in hoger beroep het derdenverzet van het Centre d’action laique tegen een beschikking van 3 mei 2021 onontvankelijk. In die beschikking veroordeelde de arbeidsrechtbank de MIVB voor het discrimineren van een sollicitante met een hoofddoek.

Raad van State, 15 juli 2024

Een werkneemster verzocht om redelijke aanpassingen. Volgens de werkgever waren er geen redelijke aanpassingen mogelijk in haar huidige functie. Zij kreeg daarom een alternatief takenpakket toegewezen dat evenwel nadelig was voor haar gezondheidstoestand. De Raad van State schorst de beslissing van de werknemer en spoort de betrokkenen aan om te overleggen en een nieuwe beslissing te nemen.

Hof van beroep Antwerpen, 27 juni 2024

In een WhatsApp groep werden tal van, racistische, kwetsende en agressieve berichten geplaatst, onder meer over collega’s. De leden van de WhatsApp groep behoorden tot een dienst die instond voor de overbrenging van gedetineerden. Het hof van beroep veroordeelde, in navolging van het vonnis van de correctionele rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, van 3 mei 2023, een aantal beklaagden voor pesterijen op het werk.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Henegouwen, afdeling Charleroi, 26 juni 2024

Vier militairen werden beschuldigd van negationisme en aanzetten tot haat. Ze hadden een discussiegroep ‘Auschwitz’ opgericht op en deelden haatdragende berichten op de sociale media. Eén militair werd uiteindelijk veroordeeld voor negationisme.

Arbeidshof Brussel (Franstalig), 24 juni 2024

Het arbeidshof oordeelt, anders dan de arbeidsrechtbank, dat het ontslag van een verantwoordelijke voor de personeelsdienst niet discriminatoir was, maar verband hield met de verstoorde organisatie van de dienst.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?