Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1296 databronnen gevonden. Er worden 1296 databronnen getoond op pagina 115 van de 130 pagina's.
1296 resultaten gevonden

Hof van beroep Luik, 2 november 2005

De correctionele rechtbank van Luik veroordeelde een eigenaar op basis van artikel 2 van de antiracismewet omdat hij weigerde zijn eigendom…

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 24 oktober 2005

Een Nederlandse hoteleigenaar uit Beveren ontslaat een van zijn vele allochtone werknemers na een handgemeen in de keuken om dwingende redenen. Twee maanden later schrijft de zaakvoerder op de C4 van zijn werknemer ‘ kan zich niet aanpassen aan het land, zou beter teruggestuurd worden naar de busbush waar mensen elkaar aanvallen’.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 21 oktober 2005

Wanneer 3 jongeren het pad kruisen van twee Joodse jongens wordt er geroepen ‘vuile Jood’, de middenvinger opgestoken en gedreigd met een kopstoot. De rechter oordeelt dat er sprake is van racisme en legt de daders een gevangenisstraf op van twee maanden met drie jaar uitstel en een boete van 60 euro.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, 19 oktober 2005

Vrijspraak van een medewerkster van een uitzendkantoor die verantwoordelijk was voor de plaatsing van een vacature voor de functie van Export Sales Assistant op de website van de VDAB. Bij de selectiecriteria vermeldde zij uitdrukkelijk naast diplomavereisten en talenkennis dat de werkzoekende van ‘Belgische nationaliteit en origine moest zijn’.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luxemburg, afdeling Neufchâteau, 18 oktober 2005

Een hoogzwangere vrouw wordt beledigd door de bediende van de stemcontrole die daarbij anderen laat voorgaan in de wachtrij. Het gaat duidelijk om racistische praat.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van Cassatie, 13 september 2005

Er zijn steeds vragen gerezen over het feit of de wet van 23 maart 1995 (negationismewet) al dan niet onder de uitzonderingen valt uit artikel 150 van de Grondwet en of inbreuken op grond van deze wet, maar onder vorm van geschriften, door de correctionele rechtbank kunnen worden beoordeeld. 

Unia (burgerlijke) partij

Jeugd­recht­bank Leuven, 7 september 2005

Een jongere die deel uitmaakt van een bende stampt op een vrouw omwille van haar donkere huidskleur. De rechter leidt dit af uit de racistische praat van de jongen en het feit dat hij de Hitlergroet brengt. De feiten werden beschouwd als een inbreuk op artikel 1 van de antiracismewet.
Unia (burgerlijke) partij

On­der­ne­mings­recht­bank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 8 juli 2005

Eerste verzoekster is slechtziende en wordt altijd begeleid door haar assistentiehond. Op 6 oktober 2003 wilde zij samen met 4 vrienden en geassisteerd door haar hond een hapje eten in een restaurant, filiaal van een grote keten. Het personeel weigerde echter het gezelschap te bedienen omdat honden niet toegelaten zijn in het restaurant.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Brugge, 27 juni 2005

De Correctionele rechtbank van Brugge maakte toepassing van artikel 405 quater Swb. dat in een strafverzwaring voorziet bij slagen en verwondingen. Een getuige, vriend van het slachtoffer, verklaarde dat het slachtoffer werd uitgedaagd door een groep jongeren die daarbij racistische opmerkingen maakte. Uit niets bleek dat het slachtoffer zich op enigerlei wijze uitdagend of uitlokkend zou hebben opgesteld. Tevergeefs hielden de beklaagden dan ook vol dat dit als reactie was op schunnigheden die het slachtoffer zou geroepen hebben naar de dames die hen vergezelden.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 24 juni 2005

En man die reeds bekend stond voor het plegen van geweld had een lid van de Joodse gemeenschap in traditionele kledij verbaal bedreigd en hierbij een mes getoond. De gebruikte taal toonde duidelijk aan dat een van de drijfveren racisme was.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?