Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

547 databronnen gevonden. Er worden 547 databronnen getoond op pagina 45 van de 55 pagina's.
547 resultaten gevonden
Actieve filters: Raciale kenmerken
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Antwerpen, 8 januari 2004

Na het roepen van "pak die zwarte" sloeg de beklaagde op een fuif een man van Rwandese afkomst in elkaar en spoot peperspray in zijn ogen. Achteraf wordt zijn wagen vernield. Ook een vriend van het slachtoffer werd aangevallen omdat hij en bevestigend antwoord gaf op de vraag of "hij een vriend was van die neger".
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Brugge, 30 december 2003

Op 30 december 2003 velt de correctionele rechtbank van Brugge een omstandig gemotiveerd vonnis in verband met de gebeurtenissen van 23 oktober 2002 toen een bende Brugse hooligans zich schuldig maakten aan vernielingen en het toebrengen van slagen en verwondingen aan Turkse supporters die naar een voetbalmatch tussen Brugge en Galatasaray waren afgezakt. Voor het oog van de camera werd ’s avonds een Nederlandse auto vernield en kregen de Turkse inzittenden slaag. Tijdens de dag waren er ook al schermutselingen geweest met Turkse supporters die waren gefilmd door een Turkse cameraploeg.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van Cassatie, 18 november 2003

In het arrest dat het Hof van Cassatie geveld heeft in het dossier - ingeleid tegen de Nationalistische Omroepstichting, het Nationalistisch Vormingsinstituut, en de Vlaamse Concentratie, vzw' s structureel verbonden met het Vlaams Blok - herbevestigt het Hof van Cassatie de strikte interpretatie van het begrip 'politiek misdrijf'.

Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Gent, 3 november 2003

Een minderjarige was betrokken bij een caféruzie en uiteindelijk dient hij slagen toe aan een man van vreemde afkomst. Na een grondige analyse van de feiten komt het Hof tot het besluit dat er geen sprake was van racisme maar wel gewone slagen en verwondingen zonder verzwarende omstandigheden.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Antwerpen, 17 oktober 2003

De zaak betreft de weigering van toegang tot een dancing van personen met een vreemde afkomst. De verdediging roept in dat deze personen voor overlast zorgden bij vorige bezoeken en o.m. drugs gebruikten. Een grondig proces-verbaal toont aan dat van deze overlast nooit melding werd gemaakt en dat wanneer de groep bestond uit een gemengde samenstelling (van vreemde en niet van vreemde afkomst) enkel de personen van niet vreemde afkomst werden toegelaten. Het Hof besluit dan ook tot discriminatie.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Namen, afdeling Namen, 10 oktober 2003

Een adoptiekind krijgt racistische bewoordingen naar het hoofd geslingerd. De rechtbank meent dat er niet kan gesproken worden van aanzetten tot haat aangezien de boodschap maar tot één persoon gericht is. Het gaat daarentegen om een belediging, zij het mondeling, dus een overtreding waarvoor de verjaring is ingetreden.

Hof van beroep Gent, 30 september 2003

Naar aanleiding van de geplande opening van een opvangcentrum voor asielzoekers te Oostende verspreidt een groep genaamd Burgerinitiatief Oostende pamfletten waarbij onder meer illegalen bestempeld worden als criminelen. Het hof besluit dat hier sprake is van aanzetten tot haat.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Brugge, 29 september 2003

Voor het toebrengen van slagen en verwondingen én voor het aanzetten tot racisme wordt een verdachte veroordeeld omdat hij toegaf dat hij “het slachtoffer een tiental maal in zijn gezicht geslagen heeft omdat hij kleurlingen niet kan verdragen in zijn omgeving”. De correctionele rechtbank van Brugge veroordeelt hem bij verstek tot een effectieve gevangenisstraf van 6 maand en een boete van 743 euro omdat zijn houding “getuigt van een manifest misprijzen voor de persoon van het slachtoffer, en dit op grond van criteria die puur subjectief zijn en abstractie maken van het respect dat eenieder aan ieder van zijn medemensen, zonder onderscheid verschuldigd is”

Hof van beroep Gent, 23 september 2003

Een politiecommissaris wordt veroordeeld wegens aanzetten tot haat, geweld en discriminatie gelet op zijn racistisch gekleurd taalgebruik en het aanzetten tot hanteren van geweld door zijn manschappen wanneer die in contact waren met mensen van vreemde afkomst.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen 9 september 2003

Twee broers baten een uitgeverij uit, genaamd Vrij Historisch Onderzoek (VHO), via dewelke ze allerlei boeken verspreiden die strijdig zijn met de wet op het negationisme en de antiracismewet.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?