Inclusief onderwijs: wat, waarom en hoe?

Unia komt op voor een inclusieve schoolomgeving, waarin alle leerlingen op gelijke voet kunnen meedoen aan de lessen. Maar wat houdt inclusief onderwijs precies in, waarom is het belangrijk en hoe bereik je het?

  Wat is inclusief onderwijs?

  In een inclusieve schoolomgeving leren alle leerlingen samen in dezelfde schoolomgeving. Ontdek hoe inclusief onderwijs de deur openzet voor iedereen.

  Waarom is inclusief onderwijs belangrijk?

  Niet alleen de leerlingen zelf, maar ook de school en de maatschappij plukken de vruchten van een inclusieve schoolomgeving. Leer waarom iedereen wint bij inclusie.

  Hoe bereiken we inclusief onderwijs?

  De overheid moet duidelijke stappen vooruit zetten om het onderwijs inclusiever te maken. Ook scholen en leerkrachten kunnen helpen, door onder andere redelijke aanpassingen te voorzien. Zo brengen we inclusief onderwijs in de praktijk.

  Inspiratie en goede voorbeelden

  Er bestaan vandaag al talrijke goede inclusieve praktijken die wérken. Laat je inspireren door deze goede voorbeelden in België en daarbuiten.

  Tools voor inclusie

  Niet alleen Unia, maar ook talrijke andere organisaties ontwikkelden hulpmiddelen vóór inclusie. Snuister door onze tooldatabank.

  Volg ons op onze sociale media