Actua
Unia publiceert regelmatig nieuwsartikelen en persberichten over discriminatie en inclusie. Zo zorgen we dat de thema's in het nieuws blijven. Vul je zoekterm in of filter op discriminatiegronden of jaar.
Enkel geïnteresseerd in de persberichten? Ook dat kan je kiezen.
Filter
IDAHOT 2025 - Dag tegen Holebi- en Transfobie
Op 17 mei, IDAHOT 2025, vraagt Unia aandacht voor geweld tegen LGBTI-personen. In 2024 behandelden we 136 dossiers. Meld haat of discriminatie.
Unia en het IGVM luiden de alarmbel: verontrustende cijfers over geweld en discriminatie tegen LGBTI-personen
België is een koploper op het vlak van inclusie en rechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen. Toch tonen zowel de cijfers voor 2024 van Unia als van het Instituut aan dat gevallen van geweld en van discriminatie in verschillende vormen aanwezig blijven.
NMBS veroordeeld voor discriminatie rolstoelgebruiker
Op 31 maart 2025 heeft het Brusselse hof van beroep de NMBS veroordeeld voor inbreuken op de antidiscriminatiewet. De spoorwegmaatschappij moet voortaan het nodige doen opdat paralympiër Francis Rombouts in het station van Tielen de trein kan nemen. Dit is een belangrijk arrest voor de toegankelijkheid van de dienstverlening ten aanzien van minder mobiele reizigers.
Unia aangeduid als bewaker van de grondrechten bij AI
Unia zal volgens artikel 77 van de AI-verordening waken over de bescherming van de grondrechten voor de bevoegdheden die aan haar werden toegewezen.
Einde van het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB): Unia sluit zich aan bij de vragen tot nietigverklaring
Met ingang van 1 januari 2025 heeft Iriscare beslist om een einde te maken aan het Persoonlijke Assistentiebudget (BAP) in Brussel. Unia sluit zich aan bij de vraag om schrapping.
Dag tegen Racisme 2025
Unia opende gemiddeld 2 dossiers per dag over racisme in 2024. De Dag tegen Racisme 2025 blijft nodig! Ontdek meer.
Dagelijks bijna 2 dossiers over racisme in 2024
Naar aanleiding van 21 maart, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie, maakt Unia de cijfers van 2024 bekend over dit nog altijd wijdverspreide en structurele probleem in België.
6 op de 10 dienstencheque-ondernemingen gaat nog altijd in op discriminerende klantenvragen
Factcheckers zocht via mystery calls uit of dienstenchequebedrijven vandaag nog altijd ingaan op discriminerende vragen. 60% van de bedrijven blijkt dat nog te doen. Dat is nochtans verboden volgens de antidiscriminatiewetgeving. Naar aanleiding van de laatste aflevering van Factcheckers van de VRT, reageert Unia op de beelden.
Eerste strafrechtelijke veroordeling van seksistisch en homofoob geweld
De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde de dader van een gewelddadige seksistische en homofobe aanval op een vrouw en haar homoseksuele vrienden in Brussel. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen trok, samen met Unia en het slachtoffer, met deze zaak naar de rechter.