Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede vragen universiteiten en hogescholen extra aandacht te hebben voor kwetsbare groepen
Als er geen rekening wordt gehouden met de moeilijke situatie van studenten uit kwetsbare groepen, lopen zij het risico om uit de boot te vallen in de komende examenperiode. Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede roepen hogescholen en universiteiten daarom op om met álle studenten rekening te houden bij hun evaluatiewijze.
Ook voor universiteits- en hogeschoolstudenten is het geen gemakkelijke periode. De collectieve studieplaatsen en universiteiten zijn gesloten, en sommige studenten hebben thuis geen aparte studieruimte of worden er afgeleid door broers of zussen in huis. Andere studenten hebben niet de technische middelen om vlot alle lessen online te volgen.
Kwetsbare groepen voelen thuisstudie het zwaarst
Zowel Unia als het Steunpunt tot bestrijding van armoede vingen echo’s op van bezorgde studenten en organisaties. “Sommige universiteiten en hogescholen willen bijvoorbeeld in juni de mondelinge examens via een webcam organiseren. Dat lijkt op het eerste zicht een goede oplossing, maar zo’n ondervraging vraagt een krachtige en stabiele internetverbinding, performante digitale apparatuur en ook een ruimte waarin iemand alleen en in alle rust het examen kan afleggen. Helaas hebben niet alle studenten toegang tot deze essentiële randvoorwaarden”, zo benadrukt Unia-directeur Els Keytsman. “Dat zorgt voor die studenten voor veel extra stress, waardoor ze niet met dezelfde kansen aan hun examen kunnen beginnen”.
Gelijke examens voor iedereen
Veel universiteiten en hogescholen namen al maatregelen om rekening te houden met de moeilijke situatie van bepaalde studenten, en zetten het algemeen belang van de studenten daarbij centraal. Dat juichen Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede toe. We raden universiteiten en hogescholen bovendien aan om:
- zich te laten bijstaan door organisaties of instellingen die dicht bij kwetsbare groepen staan;
- de eigen sociale diensten te betrekken in een specifiek beleid en hen extra te ondersteunen;
- een pakket maatregelen uit te werken om studenten in moeilijke leefomstandigheden extra te ondersteunen (zowel nu als na de coronacrisis);
- de maatregelen in verband met de organisatie van de examens van de verschillende universiteiten en faculteiten zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.
Henk Van Hootegem, coördinator van het Steunpunt tot bestrijding van armoede: "In deze periode is het meer dan ooit belangrijk om oog te hebben voor kwetsbare groepen studenten. De universiteiten en hogescholen spelen dan ook een belangrijke rol om elke student ook nu gelijke onderwijs- en slaagkansen te bieden."
Lees ook
- To leave no one behind: aandacht en ondersteuning voor mensen in armoede en bestaansonzekerheid in het COVID-19-beleid (Steunpunt tot bestrijding van armoede)
- Maatschappelijke exitstrategie: rapport van 123 academische deskundigen
Zie ook
- Personen met een handicap en ouderen hebben recht op zorg
- Zorgverleners discrimineren? Dat heeft geen plaats in een inclusieve samenleving
- Unia vraagt de NMBS om toch assistentie te organiseren voor essentiële verplaatsingen
- COVID-19: Beschermingsmaatregelen mét respect voor de grondrechten
- Afstandsonderwijs: Unia vraagt extra aandacht voor kwetsbare groepen
- Aanbeveling: eerlijke klassenraden
- Eerlijke klassenraden essentieel om moeilijk schooljaar af te sluiten
- Ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het COVID-19-beleid
Vergelijkbare artikels
Unia en onderwijspartners zetten in op samenwerking rond diversiteit
Unia en de onderwijspartners hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend. Hiermee willen ze zich samen inzetten om alle spelers in het onderwijs te versterken in het omgaan met diversiteit op school.
Eerste Brussels jaarverslag
Unia stelt het eerste jaarverslag voor dat volledig aan haar activiteiten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) is gewijd. De Brusselse dossiers vertegenwoordigden meer dan 20% van alle dossiers van Unia in 2022.
[Opinie] EVRAS: elke jongere heeft recht op een veilige schoolomgeving en op seksuele opvoeding
Al een tijdje neemt het protest tegen EVRAS (afkorting voor ‘Éducation à la vie relationnelle, affective et sexuelle’) alarmerende vormen aan. Unia, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en de Franstalige kinderrechtencommissaris (verder de Délégué général aux droits de l'enfant of DGDE genoemd) luiden de noodklok over de risico’s die de desinformatie rond EVRAS met zich meebrengt.
Unia is klaar voor de verkiezingen van 2024
Denk je dat de verkiezingen in 2024 nog ver weg zijn? Niet voor Unia. Ons team finaliseerde in mei 74 aanbevelingen. Sinds kort gaan ze met dit memorandum langs bij politieke partijen, sociale partners en middenveldorganisaties.