Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Cijfers over meldingen en dossiers bij Unia
Welke situaties melden mensen ons het meest? Over welke discriminatiegronden en actiedomeinen opent Unia het vaakst een dossier? Op deze interactieve pagina kan je de cijfers van Unia raadplegen tussen 2017 en 2024.
Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & discriminatie
De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.
Jaarverslag 2021: een andere wereld is mogelijk
Unia behandelde meer dan 10.000 discriminatiemeldingen in 2021. Toch geloven we in ons jaarverslag 2021 dat een andere en meer inclusieve wereld mogelijk is. Ontdek meer.
Rapport discriminatie van personen van Afrikaanse origine (2022)
Ongelijkheid en discriminatie waarmee personen van Afrikaanse origine te maken krijgen, staat meer dan ooit in het brandpunt. Ontdek het rapport over de discriminatie van personen van Afrikaanse origine (2022).
Rapport ‘Improving equality data collection in Belgium’ (2021)
Voor gegevens over gelijkheid, ongelijkheid en discriminatie is er de data hub equality data. Vind de weg naar databronnen over discriminatiecriteria in België.
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Racisme bij de Brusselse brandweer – Samenvatting van getuigenissen (2021)
Unia verzamelde een reeks getuigenissen van werknemers bij de Brusselse brandweer, waarbij het duidelijk werd dat er zich een probleem stelde rond racisme en discriminatie en ook dat dit op een gebrekkige manier werd aangepakt.
Verslag gevolgen na de aanslagen: maatregelen en klimaat (2021)
Hoewel terrorisme natuurlijk geen nieuw fenomeen is, zien we dat de aanslagen gepleegd in Europa sinds 2015 (met name in Frankrijk en België) onze samenleving veranderden. De aanslagen hebben bijgedragen tot polarisering, waarbij het de moslimgemeenschap is die afrekent met meer wantrouwen en haat.