Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Onderzoek naar racisme in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België.
INESAC-project: strijd tegen ongelijkheid door gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties op ongelijkheid. Resultaten zijn verwacht eind mei 2025.
Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & discriminatie
De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.
Aanbevelingen voor een inclusief re-integratietraject (2022)
Unia ontvangt geregeld meldingen van discriminatie bij de toepassing van het re-integratietraject. We formuleerden vanuit onze expertise een aantal aanbevelingen.
Advies over het wetsvoorstel verblijfsvoorwaarde voor inkomensvervangende tegemoetkoming (2022)
Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM), Myria en Unia schreven een advies over het wetsvoorstel om extra voorwaarden op te leggen om aanspraak te maken op de inkomensvervangende tegemoetkoming Dat is in strijd is met de Grondwet en de internationale mensenrechten.
COVID-19: aanbeveling over verplichte vaccinatie (2022)
Unia wil vanuit een dubbele expertise bijdragen aan het huidige debat over de verplichte covidvaccinatie in België. Zo is er de expertise die inherent is aan haar identiteit als orgaan ter bevordering van gelijke kansen om te strijden tegen discriminatie en te ijveren voor een inclusieve samenleving. Daarnaast kan Unia als Nationale mensenrechteninstelling ook uitgaan van haar expertise op vlak van grondrechten.
Aanbeveling over de huwelijksvoorwaarde bij het overlevingspensioen (2021)
De Belgische regelgeving zegt dat men minimaal 1 jaar gehuwd moet zijn om aanspraak te maken op een overlevingspensioen. Deze huwelijksvoorwaarde vormt een onderscheid op grond van burgerlijke staat. Lees onze aanbeveling.
Tegemoetkomingen personen met een handicap niet-discriminerend maken (2021)
Unia vraagt dat de tegemoetkomingen aan personen met een handicap voor hulpmiddelen en aanpassingen (in het bijzonder materiële hulpmiddelen) door de gemeenschappen en gewesten ook worden toegekend wanneer ze worden aangevraagd na de leeftijd van 65 jaar.
Rekening houden met personen met een handicap bij automatische parkeercontrole (2021)
Unia vraagt de overheden om meer rekening te houden met personen met een handicap bij automatische parkeercontrole. Bij het huidige systeem rijzen er vragen inzake respect voor de fundamentale rechten van personen met een handicap.