Onderzoek bij Unia
Met ons onderzoek willen we een beter inzicht krijgen in de toestand van (on)gelijkheid en discriminatie in België en de bestaande mechanismen van uitsluiting en polarisatie.
Dankzij de verzamelde gegevens over gelijkheid en de aanbevelingen die voortvloeien uit onze analyses, werkt Unia in het belang van de de mensen die worden gediscrimineerd en de samenleving als geheel.
Belang van onderzoek
Juridische tools zijn cruciaal in de strijd tegen discriminatie en voor gelijkheid, maar ze volstaan niet. Extra inspanningen zijn nodig om:
- om beleidsmaatregelen te monitoren en te evalueren
- discriminatiemechanismen in de verschillende domeinen van het maatschappelijke leven te identificeren en te analyseren
- inbreuken tegen de antidiscriminatiewetgeving te monitoren
- informatie- en bewustmakingscampagnes op te zetten
- enz.
Al deze acties en maatregelen hebben een gemeenschappelijke noemer: wetenschappelijke kennis. Informatie uit (demografische) statistieken en wetenschappelijk onderzoek is een eerste middel om onderliggende en vaak onzichtbare discriminatieprocessen zichtbaar te maken.
Onderzoeksresultaten stellen ons in staat om discriminatie effectiever en gerichter aan te pakken omdat ze ons een solide basis bieden.
We willen met ons onderzoek een leidende rol spelen dankzij:
- cijfers die een gedetailleerd beeld geven van de dossiers
- eigen statistische instrumenten, want meten is weten
- gegevens over gelijkheid in de data hub
- onderzoek op gebieden waar kennis ontbreekt
Onderzoeksdomeinen
Unia is een expertise- en kenniscentrum. Ons onderzoek richt zich op de discriminatiecriteria waarvoor onze instelling bevoegd is.
Unia heeft 2 databanken ontwikkeld waarin haar studies en gegevens over discriminatie in België zijn opgenomen:
Databank kennis & aanbevelingen
Deze databank verzamelt studies, rapporten en aanbevelingen gepubliceerd door Unia over discriminatie, gelijkheid en inclusie.
Raadpleeg onze kennis & aanbevelingen
Databank over gelijkheid
Unia ontwikkelde een databank met alle databronnen over gelijkheid in België. Dit zijn zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens die nuttig zijn om gelijkheid of ongelijkheid te beschrijven en te analyseren.
Onze Equality Data Hub bevat gegevens over 4 categorieën van discriminatiecriteria:
- de zogenaamde ‘raciale’ criteria
- geloof of levensbeschouwing
- seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en seksuele kenmerken
- handicap, gezondheidstoestand en fysieke kenmerken
Lopend onderzoek
Equality data-project
Dit is een onderzoeksproject naar databronnen over ongelijkheid en discriminatie. Het doel is om de verzameling en ontwikkeling van gegevens over gelijkheid in België te verbeteren. Het resultaat is de Equality Data Hub, een databank met databronnen over discriminatie en ongelijkheid in België.
Fase I van het project (2020-2021)
In haar 1e rapport Improving equality data collection in Belgium (IEDCB) onthult Unia een reeks hiaten in de Belgische gegevens over gelijkheid. Er zijn weinig betrouwbare cijfers over de toegang tot gezondheidszorg op basis van zogenaamde 'raciale' criteria. En er zijn nog steeds te weinig gegevens over seksuele oriëntatie of religieuze of filosofische overtuigingen.
Fase II van het project (2023-2024)
- Eerste doel: databronnen over gelijkheid uitbreiden met handicap, fysieke kenmerken en gezondheidsstatus. Dit deel van het onderzoek leidde tot de bevinding dat er in België een gebrek is aan gegevens over discriminatie op basis van fysieke kenmerken. Raadpleeg het rapport over de tweede fase (2024).
- Tweede doel: nadenken over het nut van zelfdefiniëring bij gegevensverzameling. De resultaten toonden aan dat het proces van zelfdefiniëring vaak geschikt is, toch onder strikte voorwaarden die worden beschreven in het rapport. Ontdek meer informatie over het onderzoek naar zelfdefinitie van origine in België.
Onderzoek naar de toepassing van gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
Het INESAC-project (voor INEgalité en SAC voor Sanctions Administratives Communales) wil de mogelijke effecten van GAS op ongelijkheid analyseren. Met dit onderzoek wil Unia nagaan of en hoe GAS-sancties mensen in kwetsbare situaties onevenredig treffen. Het onderzoek begon in december 2023 en zal worden uitgevoerd door het Institut de Gestion de l'Environnement et d'Aménagement du Territoire (IGEAT) van de Université Libre de Bruxelles. De resultaten worden verwacht in mei 2025. Ontdek meer informatie over de INESAC-studie.
Verwacht
Op basis van de eerste gegevens van Indiville is Unia van plan om een onderzoeksproject naar racisme in de gezondheidszorg te starten.
Doelen van dit onderzoek
- Inhaalbeweging maken om het gebrek aan gegevens over ongelijkheden en raciale discriminatie in de gezondheidszorg op te vangen.
- Ondersteuning bieden aan de zorgsector en beleidsmakers bij de implementatie van evidence based beleid om ongelijkheden en raciale discriminatie in de zorgsector te bestrijden.
- Aanbevelingen formuleren voor de strijd tegen raciale discriminatie in de gezondheidszorg.