Ga verder naar de inhoud

Internationale samenwerkingen

Unia is internationaal en op verschillende niveaus erkend als een instelling die de mensenrechten beschermt en discriminatie bestrijdt. Onze instelling is lid van diverse Europese netwerken die de mensenrechten beschermen en is actief lid van verschillende Europese instellingen.

Nationale mensenrechteninstelling met status B

Unia is door de internationale alliantie van mensenrechteninstituten (GANHRI) officieel erkend als nationale mensenrechteninstelling met status B. De GANHRI wordt ondersteund door de Verenigde Naties. 

Deze erkenning hebben we te danken aan onze onafhankelijkheid en engagement voor de mensenrechten, waaronder het recht op gelijke kansen en non-discriminatie.

Lid van Europese netwerken van mensenrechteninstellingen

Unia is actief lid van drie Europese netwerken die de mensenrechten verdedigen en die discriminatie bestrijden:

  • ENNHRI: Europees netwerk van nationale mensenrechteninstellingen. 
  • Equinet: Europees netwerk van gelijkheidsorganen, waarvan onze directeur Patrick Charlier sinds oktober 2023 voorzitter is. 
  • AFCNDH: Franstalige Vereniging van Nationale Mensenrechtencommissies. 

Actief lid van Europese instellingen

  • ECRI - Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie: onze directeur Els Keytsman is sinds december 2023 lid van het Bureau van ECRI. 
  • FRA - Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten: onze directeur Els Keytsman is sinds 2021 plaatsvervangend lid van de raad van bestuur van het FRA.

VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

In 2011 werd Unia aangewezen als het onafhankelijke mechanisme dat verantwoordelijk is voor het implementeren, beschermen en monitoren van de toepassing van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, dat in 2006 door de Verenigde Naties werd aangenomen.

Dit verdrag wil alle mensen met een handicap helpen om op gelijke voet deel te nemen aan het politieke, economische, sociale en culturele leven. Het maakt nu deel uit van de Belgische wetgeving, net zoals andere verdragen, de Grondwet of elke andere wet.

Unia werd in 2011 als onafhankelijk orgaan aangewezen om de toepassing van  het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, dat in 2006 door de Verenigde Naties werd goedgekeurd, te bevorderen, te beschermen en op te volgen.