Ga verder naar de inhoud

Aanpak

De aanpak van Unia is afgestemd op de specifieke noden van het brede publiek, beleidsmakers, juristen, middenveld en professionals die een verschil willen maken op het vlak van inclusie en gelijkheid. 

Concrete hulp voor slachtoffers van discriminatie

We helpen mensen die te maken krijgen met discriminatie, haatspraak of een haatmisdrijf:

  • We zorgen voor duidelijke informatie over discriminatie en helpen slachtoffers die een melding doen. Elk jaar komen er zo duizenden meldingen binnen bij onze medewerkers. 
  • We bekijken voor elk dossier wat de beste oplossing is. In de meeste gevallen zetten we in op bemiddeling om tot een onderhandelde oplossing te komen. Enkel als het niet anders kan, wordt eventueel de stap naar de rechtbank gezet. Dat laatste is maar voor een tiental dossiers per jaar het geval.
  • We garanderen een luisterend oor voor slachtoffers. Waar nodig verwijzen we door naar partners of andere organisaties.

Inspirerend voor beleidsmakers

Unia helpt lokale besturen en administraties en kabinetten die samen met ons willen werken aan gelijkheid. Onze adviezen en beleidsaanbevelingen zijn een bron van expertise om regelgeving en beleidsinitiatieven uit te werken. 

Samen met het middenveld

We werken nauw samen met het middenveld om de individuele ervaringen op het vlak van discriminatie van kwetsbare groepen beter te begrijpen. Zo krijgen we als gelijkheidsorgaan meer inzicht in de specifieke uitdagingen en problemen waarmee verschillende gemeenschappen worden geconfronteerd. We nodigen hen ook uit om slachtoffers van discriminatie naar ons toe te leiden.

Meerwaarde voor juristen, onderzoekers en professionals in de werkomgeving

De opgebouwde kennis en ervaring over gelijkheid en non-discriminatie, is een bron van onschatbare waarde voor professionals:

  • Juristen en magistraten bieden we een databank met rechtspraak over discriminatie, haatspraak en haatmisdrijven.
  • Werkgevers, hr-verantwoordelijken en preventie-adviseurs helpen we met eDiv, onze online tool voor meer diversiteit en inclusie in de werkomgeving. Ook voor begeleiding en training op maat kunnen ze op ons rekenen. 
  • Onderzoekers die nood hebben aan gegevens over (on)gelijkheid en discriminatie, kunnen rekenen op de equality data hub met tal van databronnen.

Samenwerking met partners en overheden in België

Alleen samen maken we het verschil. Daarom hebben we zowel samenwerkingen in België als internationaal

Samen voor gelijkheid met andere internationale gelijkheidsorganen

Op internationaal niveau zetten we onze expertise in voor verschillende organisaties:

Openen Sluiten Verenigde Naties

Openen Sluiten Raad van Europa

Openen Sluiten Europese Unie

Openen Sluiten Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa