Ga verder naar de inhoud

Alternatieve maatregelen bij discriminatiedossiers

Als Unia gerechtelijke stappen zet in strafrechtelijke dossiers, streven we indien mogelijk naar alternatieve maatregelen. Die maatregelen helpen het slachtoffer én de dader. Ze hebben een educatieve inslag, doordat ze een uitwisseling mogelijk maken over de achtergrond, betekenis en gevolgen van discriminatie, haatmisdrijven en strafbare haatspraak. Op die manier dragen ze bij tot het herstel van de schade die door de feiten is veroorzaakt.

Homofoob filmpje op YouTube leidt tot bemiddeling

In juli 2020 ontving Unia een 25-tal meldingen over een filmpje dat circuleerde op YouTube. In het filmpje werd op straat aan toevallige…

Van an­ti­se­mi­ti­sche Fa­cebook­posts naar be­mid­de­lings­over­een­komst

In 2014 postte Ismail, een jonge student, antisemitische uitspraken op zijn Facebookpagina. Bovendien keurde hij in een Facebookpost de…

Van racistische slagen en ver­won­din­gen tot in­ten­tie­ver­kla­ring

Christophe, een 17-jarige student, viel in 2004 samen met enkele kompanen ’s nachts gemaskerd en gewapend een opvangcentrum voor…

Van homofoob geweld tot ge­ïn­di­vi­du­a­li­seerd educatief project

In 2014 deelde de toen 16-jarige student Yilmaz samen met enkele kompanen rake klappen uit aan een voorbijganger in Gent. Het slachtoffer…

Van dis­cri­mi­na­tie van kandidaat-huurders tot transparant non-dis­cri­mi­na­tie­be­leid

Jan, een vastgoedmakelaar, werd in 2010 al een eerste keer strafrechtelijk veroordeeld omdat hij kandidaat-huurders discrimineerde op basis…

Van ne­ga­ti­o­nis­ti­sche posts tot bezoek aan Dos­sin­ka­zer­ne

Als 19-jarige student postte Sam in 2012 Twitter- en Facebookberichten die een inbreuk vormden op de Negationismewet. Via zijn posts en…

Van haat­bood­schap­pen naar een sen­si­bi­li­sa­tie­tra­ject

In 2012 postte Jean verschillende islamofobe posts op zijn Facebook-profiel. Omdat die posts vielen onder het aanzetten tot haat en geweld,…

Van aanzetten tot haat tot een individueel op­lei­dingstra­ject

In 2011 postte Pierre een tekst op zijn Facebook-profiel, waarin hij moslims de schuld gaf en hen verantwoordelijk achtte voor de…

Van racistische nieuws­brie­ven tot her­stel­be­mid­de­ling

De 17-jarige Vincent verstuurde in 2009 op zijn school via mail nieuwsbrieven met ernstige racistische uitlatingen en ideeën. Hij gaf aan…