Europees Comité voor Sociale Rechten, 19 maart 2025
Het Europees Comité voor Sociale Rechten oordeelt onder meer dat het Vlaamse Gewest onvoldoende doet om het discriminatieverbod op het vlak van huisvesting te doen eerbiedigen.
Feiten
FEANTSA (Europese Federatie van organisaties die met daklozen werken) diende een klacht in bij het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) omdat ze van oordeel was dat het beleid en de praktijk inzake huisvesting in het Vlaamse Gewest strijdig is met verschillende bepalingen uit het Europees Sociaal Handvest.
Eén van de grieven van FEANTSA was dat het Vlaamse Gewest onvoldoende doet om het discriminatieverbod op het vlak van huisvesting te doen eerbiedigen.
Het ECSR controleert of de aangesloten lidstaten de regels van het Europees Sociaal Handvest naleven en bestaat uit 15 onafhankelijke en onpartijdige leden gekozen door het Comité van Ministers van de Raad van Europa.
Beslissing
Het ECSR oordeelt dat er een schending is van artikel 16 van het Europees Sociaal Handvest (recht van het gezin op sociale, wettelijke en economische bescherming):
- Het Vlaams Gewest neemt ontoereikende maatregelen om de betaalbaarheid van huisvesting voor kwetsbare groepen te verbeteren.
- Er is een hoog percentage ondermaatse woningen en de maatregelen om de huisvestingsnormen in het lagere segment van de private huurmarkt te handhaven zijn ontoereikend.
- Er is geen systematische verzameling van gegevens over uithuiszettingen en dakloosheid; er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kortlopende huurcontracten en niet van standaardcontracten van 9 jaar; er worden onvoldoende maatregelen genomen om uithuiszettingen uit huurwoningen te voorkomen.
Het ECSR oordeelt dat er ook een schending is van artikel E (discriminatieverbod) in combinatie met artikel 16 van het Europees Sociaal Handvest:
- De voorwaarde van lokale binding voor de toewijzing van sociale woningen is discriminatoir.
- De effectieve uitvoering van het discriminatieverbod bij de toegang tot huurwoningen is niet gewaarborgd.
Er is, ten slotte, volgens het ECSR geen sprake van een schending van het Europees Sociaal Handvest met betrekking tot de verplichting om Nederlands te leren en zich in te schrijven bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding.
Unia was geen betrokken partij.
Afgekort: EU-Comité Sociale Rechten, 19/3/2025 - rolnummer 203/2021
Wetgeving:
- Artikel 11, artikel 16, artikel 17, artikel 19, artikel 30 en artikel E Europees Sociaal Handvest (herzien) (3 mei 1996)
- Artikel 10, artikel 11 en artikel 23 Grondwet
- Artikel 20 Decreet van de Vlaamse Gemeenschap houdende een kader voor het Vlaamse gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid (10 juli 2008)
- Artikel 1.5 Besluit Vlaamse Codex Wonen