Rechtspraak over discriminatie
Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren.
De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak.
Filter
Correctionele rechtbank Henegouwen, afdeling Charleroi, 23 december 1987
Na een bijeenkomst van Forces Nouvelles raakten de deelnemers verwikkeld in een ruzie met personen van Noord-Afrikaanse herkomst die ze voor “raton” uitmaakten. Het beledigen van een Noord-Afrikaan met “raton” vormt een inbreuk op artikel 1 van de wet van 30 juli 1981, dat respect wil afdwingen voor elke persoon, ongeacht ras of huidskleur. Het is vermeldenswaardig dat de rechtbank in zijn considerans de term ‘raton’ als synoniem vermeldt van ‘bicot’ of ‘bougnoul’, 3 termen die zij als een racistische belediging beschouwt.
Hof van beroep Brussel (Franstalig), 4 september 1987
Correctionele rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 21 oktober 1986
Hof van beroep Brussel (Franstalig), 21 oktober 1985
Ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen van 10 oktober 1982 circuleerden er te Vorst heel wat documenten waarin de heer Joseph P werd aangevallen (karikaturen waarin hij werd afgebeeld als Judas). Een vordering op basis van de antiracismewet werd ingesteld, waarbij MRAX en B'Nai B'Rith zich burgerlijke partij stelden.
Arbeidshof Gent, afdeling Brugge, 24 januari 1985
De reden van afdanking is niet racisme, doch wel de bedreigingen van een derde ten overstaan van de firma, het personeel en de familie van de beheerder. Derhalve kan de sanctionering, voorzien door de wetten en het verdrag op het racisme, niet worden toegepast.
Correctionele rechtbank Brussel (Franstalig), 23 december 1983
Correctionele rechtbank Brussel (Franstalig), 20 april 1983
De uitspraak "Vuile jood, keer terug naar Israël" tijdens een gemeenteraadszitting valt onder artikel 1 van de wet van 30 juli 1981. De schade veroorzaakt door de belediging moet worden hersteld op een ogenblik dat ze nog actualiteitswaarde heeft.