Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

547 databronnen gevonden. Er worden 547 databronnen getoond op pagina 5 van de 55 pagina's.
547 resultaten gevonden
Actieve filters: Raciale kenmerken

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, 8 september 2023

Verschillende personen werden racistisch bejegend en aangevallen. Drie beklaagden verschenen voor de correctionele rechtbank die het haatmotief bewezen achtte tegenover twee van hen.
Unia (burgerlijke) partij

Arbeidshof Gent, afdeling Brugge, 30 juni 2023

2 arbeiders hadden een formele klacht ingediend bij de preventieadviseur voor (discriminatoire) pesterijen op het werk. Ze werden ontslagen tijdens de beschermde periode. Omdat het bedrijf niet kon aantonen dat het ontslag niets te maken had met de klacht, werd aan de 2 arbeiders de forfaitaire beschermingsvergoeding van 6 maanden brutoloon toegekend. 

Vre­de­ge­recht Brussel (3e kanton) (Franstalig), 19 juni 2023

Een sociaal verhuurkantoor verhuurt reeds 12 jaar een woning aan een Roma familie en wil het huurcontract opzeggen. De vrederechter oordeelt dat het recht op huisvesting primeert op het recht van het sociaal verhuurkantoor om het huurcontract op te zeggen.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Leuven, 22 mei 2023

Twee beklaagden projecteerden op het terras van hun café racistische afbeeldingen op grote schermen. Ze werden veroordeeld voor aanzetten tot haat of geweld jegens een groep tot een gevangenisstraf van 6 maand en een geldboete van 4000 euro.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Namen, afdeling Dinant, 3 mei 2023

Tijdens een busrit uitspraken doen zoals “jullie zwarte mensen, jullie zouden de bus niet mogen nemen met witte mensen” is aanzetten tot discriminatie, haat of geweld. Dat de daders dronken waren op het ogenblik van de feiten vormt geen excuus.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 3 mei 2023

In een WhatsApp groep werden tal van, racistische, kwetsende en agressieve uitspraken gedaan, onder meer over collega’s. De leden van de WhatsApp groep behoorden tot een dienst die instond voor de overbrenging van gedetineerden. De correctionele rechtbank oordeelde dat er sprake was van pesterijen op het werk, maar niet van discriminatie tijdens de ambtsuitoefening.

Ar­beids­recht­bank Waals-Brabant, afdeling Waver, 25 april 2023

De arbeidsrechtbank oordeelt in dit vonnis dat het ontslag om dringende reden van een directeur gerechtvaardigd is. De man had op Facebook racistische commentaar geplaatst onder een publicatie van het Vlaams Belang.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 20 april 2023

Het brengen van de Hitlergroet en het gebruik van de woorden ‘bruine apen’ tegenover een slachtoffer zijn racistisch geïnspireerde beledigingen. Omdat er geen intentie was om anderen aan te zetten tot haat of geweld, werd de beklaagde niet veroordeeld voor het aanzettingsmisdrijf.

Hof van beroep Gent, 21 maart 2023

Een man werd veroordeeld voor aanzetten tot haat of geweld wegens vulgaire en racistische uitspraken tegenover een politie-inspecteur. In hoger beroep werd in plaats van een gevangenisstraf van 8 maanden een werkstraf van 100 uren opgelegd.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Luik, 21 maart 2023

Het hof van beroep te Luik bevestigde het vonnis van de correctionele rechtbank te Luik van 8 december 2021 over de vrijspraak van twee politieagenten die ervan werden verdacht slagen en verwondingen te hebben toegebracht aan twee minderjarigen.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?