Correctionele rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 16 oktober 2018
Een man post racistische commentaren op Facebook, na een aanslag in Istanbul waarbij een Belg van Turkse origine omkwam. Uit onderzoek blijkt dat de internetgebruiker regelmatig haatberichten op de sociale media post, in het bijzonder tegen personen van vreemde origine.
[Waarschuwing: vonnissen en arresten kunnen kwetsend taalgebruik bevatten.]
Feiten
Een jonge Belg van Turkse afkomst overleed tijdens een terroristische aanslag in Istanboel begin 2017. Na deze tragische gebeurtenis werden talrijke racistische commentaren geplaatst op de sociale media. Een klacht werd ingediend bij het federaal parket.
DJSOC, de dienst ‘Internet Recherche’ van de federale politie, kon verschillende auteurs identificeren. Ze vonden ook twee Facebookprofielen die toebehoorden aan de beklaagde. Door terug te gaan tot het jaar 2014 kon DJSOC vaststellen dat de beklaagde tal van haatberichten had geplaatst, naast oproepen tot geweld, voornamelijk ten aanzien van moslims en/of personen van buitenlandse afkomst.
Enkele voorbeelden :
- Onder de foto van een varken stond: « Heb flyers gemoakt en in de makaken ulder boate goan steken ! », « Virkenvlies goade fritten of uldere kamelenkop goat ter af ! ».
- Bij een foto van een spandoek van het Vlaams Belang stond: « Stop Islamterreur, grenzen toe», « Gelijk wat we zijn, we slachten die kakkerlakken af !!! ».
- Bij een artikel over de aanslagen in Istanboel begin 2017 stond: « Jonge Kakkerlak », « Toch 39 waar we vanaf zijn ».
- Naar aanleiding van de publicatie van een foto van een vrouw met zwarte huidskleur in de metro schreef beklaagde: « Ik walg van die mensen en hun vetten drets », « I hate it !!! », « Ja kan er nie aan doen, da stinkt uren boven de wind ».
Naast deze commentaren likete de betrokkene ook video’s zoals « Moskee platgebrand door betogers in Limpopo » en posts zoals « Vorder uw land terug, blanke mannen van Europa, uw vrouwen en kinderen hangen van u af ».
Juridische kwalificatie
- Het parket heeft de beklaagde gedagvaard op basis van het aanzettingsmisdrijf uit artikel 20 van de Antiracismewet.
Beslissing
Unia heeft zich naast de familie van het slachtoffer burgerlijke partij gesteld. Tijdens de zitting ontkende de beklaagde de feiten en hij verklaarde dat zijn Facebookprofielen gehackt waren. De rechtbank oordeelde dat dit laatste volstrekt ongeloofwaardig was bij gebrek aan ook maar het minste bewijs.
De rechtbank kwam tot het besluit, op basis van de vele schermafdrukken van de openbare Facebookprofielen van de beklaagde, dat er sprake was van een inbreuk op artikel 20 van de Antiracismewet.
De rechtbank was van mening dat het gedrag van de betrokkene niet gerechtvaardigd kon worden en bijdroeg tot de polarisering van de samenleving. De rechtbank legde een gevangenisstraf van 6 maand op en een geldboete van 4.000 euro. De twee burgerlijke partijen kregen een symbolische euro schadevergoeding.
Unia was partij bij de zaak.