Hoe ga je om met haatboodschappen?

Haatdragende, racistische of homofobe commentaren op het internet: je bent er vast al tegengekomen. Veel mensen proberen deze berichten te negeren. Het is nochtans beter om actie te ondernemen. Door samen haatberichten of hate speech aan te pakken, kan haat niet de norm worden. Wat kan jij doen? 

Rapporteer het bericht bij Facebook of Twitter

Iedereen die een profiel aanmaakt, gaat formeel akkoord met de ‘Terms of Service’ van Facebook of Twitter. Zij engageren zich om berichten te verwijderen waarin mensen worden aangevallen op basis van ras, religie of etniciteit. Dit gebeurt echter niet automatisch.

Facebook en Twitter verwijderen berichten enkel na een melding van een gebruiker. Het is dus belangrijk dat je haatdragende of discriminerende berichten rapporteert. Dit gebeurt volledig anoniem. Op basis van jouw melding kunnen Facebook en Twitter beslissen om berichten offline te halen of zelfs een profiel tijdelijk of definitief te blokkeren.

Hoe doe je dat?

Vraag aan de paginabeheerder of de moderator om het bericht te verwijderen

De meeste internetfora, waaronder de Facebookpagina’s van kranten, hebben een moderator die een oogje in het zeil houdt. De beheerder is namelijk verantwoordelijk voor wat er op de pagina gepost wordt en dus ook voor de commentaren op de pagina. De moderator heeft de mogelijkheid om een bericht offline te halen en kan gebruikers een waarschuwing geven of hen blokkeren van het forum.

Lees je iets haatdragends of discriminerends? Contacteer dan de moderator en vraag om het bericht te verwijderen. Krijg je geen reactie? Meld het bericht dan bij Unia. Unia kan tussenbeide komen als het gaat om juridisch strafbare uitlatingen.     

Reageer op de haatboodschap

Ook als je niet persoonlijk het slachtoffer bent van haatberichten, kan je er iets tegen doen. Laat bijvoorbeeld weten dat je niet akkoord gaat met een post of statusupdate. Deze tips kunnen je daarbij helpen:

  1. Richt je pijlen niet op de auteur, maar val de inhoud van de uitspraak aan.
  2. Weerleg onwaarheden waar mogelijk aan de hand van feitenmateriaal. Verwijs naar betrouwbare bronnen.
  3. Uit je ongeloof en ongenoegen, maar weerhoud je van een vruchteloze welles/nietes-discussie en van het wederzijds smijten met modder en beledigingen.
  4. Wees je ervan bewust dat sommige berichten de wereld worden ingestuurd om te provoceren. Laat je dus niet meesleuren in een emotionele haattirade – hou het bij een rustig statement.

Reageer op een manier waarbij je je goed voelt. Wil je liever niet rechtstreeks op een haatboodschap reageren? Dan kan je zelf positieve of genuanceerde verhalen via Facebook of Twitter de wereld insturen over hetzelfde thema of over de groep die aangevallen wordt. Zo ga je op een subtiele manier haatberichten tegen.

Meer tips over hoe je kan reageren op haatboodschappen vind je onder andere op de (Engelstalige) website van het Media Diversity Institute.      

Beheer of modereer je een groep of pagina?

Als moderator of beheerder van een pagina, account of groep op sociale media, ben je verantwoordelijk voor het modereren van opmerkingen en reacties. Je mag ook geen ruimte creëren voor haatdragende boodschappen om zich te verspreiden.

Dit zijn tips om dit te doen:

  1. Laat je inspireren door de handvaten voor social media managers van 'Hier niet'.
  2. Bepaal een moderatiebeleid en post deze op je pagina/ account. Een voorbeeld dat je kan bekijken is het Facebook-beleid van Unia.
  3. Verwijder of verberg haatdragende opmerkingen.
  4. Vind de constructieve en positieve berichten leuk, dit zal ze meer zichtbaarheid geven.
  5. Blokkeer die mensen die herhaaldelijk de regels van je beleid overtreden.

Meld het bij Unia

Discriminerende boodschappen kan je ook aan Unia melden. Dat doe je via ons meldingsformulier. We raden je aan om telkens een link en printscreen van het bericht door te sturen.

Wij onderzoeken of de uitspraken onder de wettelijke bepalingen van vrije meningsuiting vallen. Indien er sprake is van aanzetten tot discriminatie, haat of geweld gaat het om juridisch strafbare uitlatingen en kan Unia verdere stappen ondernemen. Lees hier meer. 

Volg ons op onze sociale media