Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Onderzoek naar racisme in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België.
INESAC-project: strijd tegen ongelijkheid door gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties op ongelijkheid. Resultaten zijn verwacht eind mei 2025.
Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & discriminatie
De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.
10 beleidsprioriteiten voor handicap (2024)
Unia stelt 10 prioriteiten voor de toekomstige regeringen om de rechten en vrijheden van personen met een handicap te respecteren.
Aanbevelingen over financiële steunmaatregelen voor personen met een handicap (2024)
Unia roept op om de leeftijdsgrens voor de zorgtoeslag in lijn te brengen met de toekenningsleeftijd van de gewone gezinsbijslag.
Advies over de invoering van het begrip ‘redelijke aanpassing door associatie’ (2024)
Unia bracht in 2024 een advies uit over de invoering van het begrip 'redelijke aanpassingen door associatie' in het Brussels Wetboek inzake de gelijkheid, de non-discriminatie en de bevordering van diversiteit.
Rapport internering (2023): ‘Re-integratie van geïnterneerde personen: welke uitdagingen in een rechtstaat?’
Het rapport internering van Unia behandelt de uitdagingen rond de re-integratie van geïnterneerde personen in een rechtstaat. Ontdek het rapport.
Advies over duurzame mobiliteit: meer inclusieve en uniforme maatregelen nodig (2023)
Unia bracht een interfederaal advies uit over meer inclusieve mobiliteitsmaatregelen. Doel? Waken over het evenwicht tussen duurzame mobiliteit en de impact daarvan op kwetsbare groepen.
Advies over de wetsontwerpen van het strafwetboek
Dit advies bevat de opmerkingen over de wijziging van het strafwetboek (boek I), met betrekking tot de behandeling onder vrijheidsberoving. Lees meer.