Diversiteit en inclusie in de werkomgeving
Investeren in een meer diverse en inclusieve werkomgeving is noodzakelijk als je als onderneming of organisatie wil evolueren en groeien. Maar hoe pak je deze uitdaging aan?
Unia zet je graag op weg met haar aanbod.
Inspiratie voor een diverse en inclusieve werkomgeving
Voor een diverse en inclusieve werkomgeving zijn een aantal stevige fundamenten nodig. Dit zijn alvast enkele stevige bouwstenen:
- Analyseer je situatie.
- Neem diversiteit en inclusie op in je missie en visie.
- Focus op welzijn en preventie.
- Investeer in je directe leidinggevenden.
- Gebruik de kracht van communicatie.
- Veranker je beleid.
Online leerplatform voor een diverse en inclusieve werkomgeving
Ons gratis leerplatform eDiv helpt Belgische ondernemingen, organisaties en overheden met hun inclusief diversiteitsbeleid. Het omvat:
- online leermodules over de antidiscriminatiewetgeving en over redelijke aanpassingen voor personen met een handicap
- online gids om een inclusief diversiteitsbeleid op te zetten en uit te bouwen
- voorbeelden om situaties te begrijpen, discriminatie te voorkomen en inclusief management te stimuleren
- inspirerende praktijken van andere organisaties die een basis kunnen vormen voor jouw inclusief diversiteitsbeleid
- handige tools van Unia en van andere organisaties die inzetbaar zijn in verschillende fasen van jouw inclusief diversiteitsbeleid
Trainingen op maat
Ben je op zoek naar een training op maat in het kader van je beleid rond diversiteit en inclusie? Unia bekijkt graag de mogelijkheden met jou. Training is een krachtig middel om te werken aan een diverse, discriminatievrije en inclusieve werkomgeving.
Juridisch advies voor werkgevers
Stel bijvoorbeeld dat je als werkgever vaststelt dat personen van niet-Belgische origine ondervertegenwoordigd zijn binnen jouw personeelsbestand. Mag je dan bij een aanwerving voorrang geven aan de ondervertegenwoordigde groep? Unia helpt je met juridisch advies.
Veel voorkomende situaties in de werkomgeving
We sommen een aantal praktische vragen voor je op:
Openen Hoe ga je als organisatie om met vragen naar aanpassingen voor religieuze praktijken?
Gebruik een concrete vraag van een werknemer om een debat op te starten binnen je organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een vraag om een alternatief voor varkensvlees in het bedrijfsrestaurant. Trek de vraag open zodat je een oplossing vindt die positief is voor zo veel mogelijk mensen, niet alleen de persoon die de vraag stelde. In dit geval kan je bijvoorbeeld naast een alternatief voor vlees ook een vegetarische variant voorzien. Duik in het dossier geloof op de werkvloer.
Openen Hoe pak je een vraag naar aanpassingen voor religieuze praktijken door een werknemer aan?
Er bestaat geen officiële wettelijke procedure om aanpassingen aan te vragen of te voorzien. Vandaag nemen bedrijven vaak zelf het initiatief om procedures te ontwikkelen.
Openen Ik ontvang klachten van sollicitanten omdat ze tijdens het sollicitatiegesprek vragen kregen over hun privéleven. Wat mag wel en wat mag niet gevraagd worden tijdens een sollicitatiegesprek?
Je kan het best focussen op vragen die verband houden met de competenties van de kandidaat en die relevant zijn voor de functie. Vragen naar identiteit of het privéleven van kandidaten die geen verband hebben met de functie stel je beter niet. Ontdek meer over mogelijk indiscrete vragen.
Openen Enkele medewerkers hebben een WhatsApp-groep aangemaakt. Daarop verschijnen racistische posts. Kan ik daarop reageren?
Als leidinggevende moet je in dat geval je medewerkers tot de orde roepen en de andere medewerkers sensibiliseren om conflicten op het werk te vermijden. Lees meer over racistische boodschappen op sociale media.
Openen In mijn team komen seksistische, homofobe en racistische grappen frequent voor. Waar ligt de grens en hoe kan ik die bewaken?
Als leidinggevende is het je taak om aan te geven welke vormen van humor onaanvaardbaar zijn. Soms kan er een mentaliteits- en gedragsverandering nodig zijn om die grens te bewaken. Lees meer over humor op het werk.
In de kijker
Hoofddoek op het werk
Hoe ga je als werkgever om met werknemers die een hoofddoek willen dragen? Check de antwoorden op de vragen over religieuze symbolen.
Religieuze praktijken op de werkvloer
Religieuze praktijken worden beschermd door de vrijheid van godsdienst. Wat doe je als werkgever met vragen naar aanpassingen? We helpen je!
Diversiteit en inclusie promoten
Unia ondersteunt professionals die willen werken aan meer diversiteit en inclusie. Ontdek ons aanbod voor: