Aanbevelingen van Unia
Unia voert onderzoek en studies uit rond discriminatie op het werk, op school en op de woningmarkt. Daarnaast trekken we conclusies uit de individuele en structurele dossiers die we behandelen. Op basis van die kennis formuleren we gerichte adviezen en aanbevelingen aan organisaties en overheden.
Databank
De databank op deze pagina verzamelt alle aanbevelingen die Unia de voorbije jaren deed.
Recente aanbevelingen
Discriminatie voorkomen is beter dan genezen (2023)
Discriminatie op het werk kan in veel gevallen voorkomen worden. Die les trekt Unia uit de vele ervaringen bij het ondersteunen van slachtoffers van discriminatie en door haar werk in het begeleiden en adviseren van werkgevers over gelijke behandeling van werknemers. Doortastende controle en handhaving zijn belangrijk, maar mogen niet het enige luik van het beleid zijn. We moeten dus inzetten op preventie. Maar hoe doe je dat?
Naar een aangepaste procedure voor re-integratietrajecten (2022)
Unia ontvangt als Interfederaal Gelijkekansencentrum geregeld meldingen van discriminatie bij de toepassing van het re-integratietraject. Het meest opvallende is dat er in de loop van het traject geen of nauwelijks rekening wordt gehouden met het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap. Unia formuleerde vanuit haar expertise een aantal aanbevelingen. Het recht op redelijke aanpassingen op de werkvloer is essentieel om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. Een correcte toepassing van de verplichting tot redelijke aanpassingen, leidt volgens Unia tot een stijging van de werkhervatting.
Wetsvoorstel verblijfsvoorwaarde voor inkomensvervangende tegemoetkoming (2022)
Volg ons op onze sociale media