Correctionele rechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 20 januari 2025
Een vrouw van Afrikaanse origine werd het slachtoffer van zware agressie in het kader van een burenruzie. Ook de politie-inspecteurs die ter plaatse kwamen naar aanleiding van de burenruzie werden zwaar aangepakt door de agressor. De correctionele rechtbank weerhield de verzwarende omstandigheid uit artikel 405quater Strafwetboek en de verzwarende factor uit artikel 78ter Strafwetboek.
[Waarschuwing: vonnissen en arresten kunnen kwetsend taalgebruik bevatten.]
Feiten
2 politie-inspecteurs werden opgeroepen naar aanleiding van een burenruzie. Een vrouw van Afrikaanse origine werd geslagen en gestampt door haar buurman, die tijdens de feiten onder meer "vuile negers" riep naar de vrouw. Ook de politie-inspecteurs kregen te maken met de agressie van de man en ze beslisten om de man bestuurlijk aan te houden. In de hal van het appartementsgebouw troffen de politie-inspecteurs een harpoen en een machete aan die toebehoorden aan de man, die overigens onder invloed was van alcohol en drugs. Eerder had de man tegen de 15-jarige zoon van de vrouw gezegd dat hij alle Afrikaanse mensen ging vermoorden en had hij het 12-jarige dochtertje van de vrouw beledigd door haar "neger" te noemen. Ten slotte had de man een andere buur van Afrikaanse origine, die de feiten had opgemerkt en tussenbeide wilde komen, bedreigd met een mes en hem gezegd dat alle Afrikanen weg moesten.
Uit verder onderzoek bleek dat de man eveneens via zijn Facebook-pagina berichten verspreidde met racistische en discriminerende inhoud.
Juridische kwalificatie
Het openbaar ministerie vervolgde de beklaagde voor:
- Opzettelijke slagen en verwondingen met werkonbekwaamheid van meer dan 4 maanden tot gevolg (artikel 392, 398 en 400 lid 1 Sw.) met een discriminerende drijfveer als verzwarende omstandigheid (artikel 405 quater Sw.)
- Inbreuken op de wapenwetgeving (artikel 19 lid 1, 7°; 23 lid 1 en 26 Wapenwet)
- Weerspannigheid (artikel 269, 271 en 483 Sw.)
- Bedreigingen door gebaren of zinnebeelden met aanslagen op personen of eigendommen (artikel 329 Sw.) met een discriminerende drijfveer als verzwarende factor (artikel 78ter Sw.)
Beslissing
De correctionele rechtbank oordeelde dat de tenlasteleggingen bewezen waren, met inbegrip van de verzwarende omstandigheid en de verzwarende factor. De correctionele rechtbank onderstreepte dat de discriminerende drijfveer kan worden afgeleid uit de uitlatingen van de beklaagde, de vaststellingen van de politie-inspecteurs en de racistische inhoud van de berichten die de beklaagde op Facebook plaatste.
De beklaagde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar (met 5 jaar probatie-uitstel) en een geldboete van 800 euro (met 3 jaar probatie-uitstel). Er werden 10 probatievoorwaarden opgelegd waaronder een contactverbod met het slachtoffer en het volgen van begeleiding, vorming of behandeling.
Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van 5.537,83 euro en een schadevergoeding van 1 euro provisioneel (voor de medische kosten). Daarnaast kreeg het slachtoffer een rechtsplegingsvergoeding van 1.350 euro.
Unia was geen betrokken partij.
Afgekort: Corr. Antwerpen, afd. Mechelen, 20-1-2025 – rolnummer 24M000629