Correctionele rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, 27 november 2019
De beklaagde is beheerder van een toegankelijk Facebookprofiel waarop bezoekers racistische boodschappen spuien. Hij ‘liket’ al deze haatboodschappen.
[Waarschuwing: vonnissen en arresten kunnen kwetsend taalgebruik bevatten.]
Feiten
Een man plaatst zowel onder de naam Tom Van Vlaanderen als onder zijn eigen naam verschillende berichten op zijn Facebookpagina. Daarop kwamen commentaren die hij zelf ook liket. Het betreft onder meer volgende commentaren:
- “Dat die stront Turken dan terugkeren naar hun land, dan zijn zij blij en wij zeker, ik wil ze nog helpen inpakken, hoe rapper weg hoe beter, liever vandaag dan morgen.”
- “Zouden ze niet beter alle allochtoon crapuul een spuitje geven? + Iets beter, de gaskamers.”
- “Zing makkakenwijf. Zing. Achterstevoren de Vlaamse Leeuw. Of we steken u in de oven.”
- “Afknallen die zandknikkers.”
Tijdens zijn verhoor door de politie verklaart de dader dat zijn berichten ‘louter politiek’ zijn. Hij staat immers op de lijst van het Vlaamse Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen en wil niet aanzetten tot discriminatie, haat of geweld maar aan politieke berichtgeving doen.
Unia dient een klacht in tegen de beheerder van de Facebookpagina en stelt zich later burgerlijke partij in de rechtszaak.
Juridische kwalificatie
Verschillende misdrijven werden weerhouden:
- in het openbaar aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld (artikel 20 Antiracismewet);
- in het openbaar ontkennen, schromelijk minimaliseren, pogen te rechtvaardigen of goedkeuren van de Genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gepleegd door het Duitse nationaal-socialistische regime (artikel 1 e.v. Negationismewet).
Beslissing
De rechtbank veroordeelt de beheerder van de Facebookpagina op grond van het aanzettingsmisdrijf tot een gevangenisstraf van twee maanden met drie jaar uitstel en een geldboete van 800 euro waarvan 600 euro met drie jaar uitstel. Unia krijgt 500 euro schadevergoeding.
De inbreuk op de Negationismewet wordt niet weerhouden. Volgens de correctionele rechtbank kan uit het bericht “iets beter, de gaskamers” niet met zekerheid worden afgeleid dat de dader de Genocide ontkent, minimaliseert of probeert goed te keuren.
Aandachtspunten
De correctionele rechtbank oordeelt dat het liken van berichten op Facebook een vorm van aanzetten tot haat kan zijn. Het aanzettingsmisdrijf vereist immers niet dat de beklaagde zelf racistische uitlatingen doet. Het volstaat dat hij bewust de omstandigheden creëert die deze racistische uitlatingen uitlokken of aanmoedigen. “Door een Facebook-account te beheren en eenzijdige berichtgeving te posten waarin vreemdelingen of allochtonen in een slecht daglicht komen, de uitgesproken racistische reacties hierop niet te verwijderen, integendeel deze systematisch te liken zonder enige blijk van afkeuring of ontrading en ondanks de aard van de reacties, verder de eenzijdige berichtgeving te posten zonder enige nuancering of waarschuwing, werd een internet-context gecreëerd en in stand gehouden waar ongeremd racistische commentaren werden gepost en deze teneur ook wordt aangemoedigd.”
De beklaagde had aangevoerd dat het liken van berichten moet worden beschouwd als een loutere leesbevestiging. Maar daar ging de correctionele rechtbank niet in mee. “Beklaagde kent zeer goed de draagwijdte van een like. Hij wist dat het liken bij de verzender, maar ook bij andere bezoekers/lezers, onmiskenbaar de indruk wekte dat de beheerder zich aansloot bij de inhoud van de bericht en het posten van racistische uitspraken op zijn facebook-profiel goedkeurde, minstens niet afkeurde. Beklaagde wist of behoorde te weten dat door een dergelijke houding de verzender (en andere bezoekers) zich gesterkt voelen in de racistische uitlatingen, alsook aangemoedigd werden om in de toekomst via het platform (verder) racistische gedachten te ventileren.”
Unia was betrokken partij.
Afgekort: Corr.rb.Kortrijk, 27-11-2019