Rechtspraak over discriminatie
Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren.
De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak.
Filter
Correctionele rechtbank Luxemburg, afdeling Aarlen, 16 maart 1998
Krijgshof Brussel (Nederlandstalig), 17 december 1997
2 paracommando's, die een Somalisch kind boven een vuur hebben gehouden, worden vervolgd op grond van het toebrengen van slagen en verwondingen en het uiten van bedreigingen. Het Centrum stelt zich burgerlijke partij met de vraag de kwalificatie van racistische handelingen toe te voegen.
Hof van beroep Luik, 15 december 1997
Correctionele rechtbank Leuven, 9 september 1997
Correctionele rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Brugge, 30 juni 1997
Een Belg van Koerdische origine wandelde samen met zijn echtgenote en 2 vrienden naar huis. Op hun weg kwamen ze een onbekende tegen die de man toeriep "Vuile Marokkaan, ga terug naar je land" en hem gewelddadig aanpakte zonder dat daar enige objectieve aanleiding toe was.
Correctionele rechtbank Brussel (Franstalig), 30 juni 1997
Hof van beroep Antwerpen, 18 april 1997
Hof van beroep Luik, 26 maart 1997
Bepaalde leden van de politieke groepering Parti des Forces Nouvelles worden vervolgd op grond van artikelen 1 en 3 van de wet van 30 juli 1981. Er werden klachten neergelegd door 76 natuurlijke personen, Belgen zowel als personen met migratieroots, waaronder enkele politici, en door 2 vzw's. Het programma van deze partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 9 oktober 1988 bevatte een aantal discriminatoire principes ten aanzien van niet-Europese personen met migratieroots, zoals “de afschaffing van uitkeringen en andere sociale voordelen voor niet-Europese vreemdelingen, het niet-verlengen van arbeidsvergunningen voor niet-Europese vreemdelingen,...het verzet tegen elke gedachte van toekenning van stemrecht aan vreemdelingen”.
Correctionele rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, 21 november 1996
Wanneer de beklaagde bevestigt dat hij de toegang van een dancing heeft ontzegd aan een persoon omdat hij als een “boelzoeker” bekend staat, terwijl het slachtoffer meent dat de toegang hem ontzegd is omwille van zijn herkomst, bevinden we ons in een situatie van woord tegen wederwoord waarbij de twijfel in het voordeel van de beklaagde moet spelen. Wanneer de beschuldigden daarentegen geen enkele objectieve reden van de weigering van de toegang kunnen aanvoeren, is het bewezen dat de weigering gebaseerd is op de herkomst of de huidskleur van het slachtoffer.