Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1309 databronnen gevonden. Er worden 1309 databronnen getoond op pagina 90 van de 131 pagina's.
1309 resultaten gevonden

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 5 december 2013

Een jongeman wordt veroordeeld voor een gebrek aan respect voor andermans fysieke en psychische integriteit en een gebrek aan respect voor het ambt van politieagent.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Veurne, 22 november 2013

Op beelden van de kusttram, genomen in de zomer van 2011, is gezien hoe een aantal (Noord-Franse) jongeren verschillende keren de Hitlergroet brengen, hetzij gezamenlijk, hetzij specifiek gericht tot personen met een donkere huidskleur.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luik, afdeling Verviers, 5 november 2013

Een man wordt vervolgd omdat hij zijn ex-partner had bedreigd, omdat hij zijn verhuurder had bedreigd met een mes en racistische beledigingen tegenover hem had geuit, en omdat hij zicht had verzet tegen de politie, die tussenbeide was gekomen.

Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Gent, 31 oktober 2013

Tijdens de behandeling voor de correctionele rechtbank te Dendermonde van het dossier gekend onder de roepnaam ‘BBET’ werden beelden gemaakt waarop twee bijzitters niet herkenbaar waren - dat was hun wens. Daarop werd gevraagd ze te wraken wegens schijn van partijdigheid. Het hof wijst dat verzoek af.

Ar­beids­recht­bank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 30 oktober 2013

Een werkneemster met een hele staat van dienst wordt na een periode van burn-out verplaatst van dienst en werkzaamheden, wat eigenlijk neerkomt op een ‘degradatie’. Ze roept eveneens discriminatie in op grond van gezondheidstoestand.

Unia (burgerlijke) partij

Hof van Cassatie, 29 oktober 2013

In een hele reeks YouTube-filmpjes laat F.B. zich in bijzonder grove en kwetsende bewoordingen uit ten aanzien van een politica getroffen door een ongeneeslijke ziekte (ondertussen is ze overleden). Ook andere politici worden zwaar op de korrel genomen. Een aantal van zijn uitlatingen betreffen niet-moslims.

Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Mechelen, 22 oktober 2013

Ouders van een kind met het downsyndroom en een gehoorstoornis hebben een zaak aangespannen tegen de school van hun kind. Enerzijds op grond van de algemene bepalingen over aansprakelijkheid in het Burgerlijk Wetboek, anderzijds op grond van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Ze klagen aan dat hun kind de toegang tot het gewone basisonderwijs (inclusief onderwijs) is geweigerd.

Hof van Cassatie, 16 september 2013

Naar aanleiding van de gevolgen van een groepsverzekering invaliditeit, gesloten vóór het in voege treden van de wet van 10 mei 2007 (genderwet), waarbij de uitkering voor vrouwen stopte op hun 60e en die voor mannen op hun 65e, stelt het Hof van Cassatie duidelijk, zoals tot nog toe alleen in de parlementaire werkzaamheden was gebeurd, dat de antidiscriminatiewetgeving van openbare orde is en dus zijn invloed laat gelden op de gevolgen van de groepsverzekering.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 16 september 2013

Naar aanleiding van een verkeerscontrole op het gebruik van drugs test een persoon van Albanese afkomst positief. Tijdens zijn verhoor op het politiekantoor bedreigt hij een politieagent en formuleert beweringen die de rechtbank bestempelt als 'het verspreiden van denkbeelden gegrond op rassensuperioriteit of rassenhaat'.

Ar­beids­recht­bank Gent, afdeling Ieper, 10 september 2013

Een jonge vrouw die zich verplaatst met een rolstoel vraagt financiële tussenkomst voor een assistentiehond. Ze wenst immers een zelfstandiger leven te leiden en beroept zich op het VN Verdrag handicap. De tussenkomst wordt geweigerd omdat de assistentiehond slechts een beperkte meerwaarde zou hebben.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?