Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1309 databronnen gevonden. Er worden 1309 databronnen getoond op pagina 91 van de 131 pagina's.
1309 resultaten gevonden

Ar­beids­recht­bank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 10 september 2013

Een werknemer maakt zich blijkbaar bijzonder ongeliefd bij collega’s en directie omwille van zijn houding en gedrag ten overstaan van collega’s. Na een periode van ziekte wordt hij ontslagen. Naast een hele reeks vergoedingen roept hij tevens de anti-discriminatiewetgeving in op grond van zijn gezondheidstoestand.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Waals-Brabant, 26 juli 2013

Een homoseksuele man ontmoette een andere man in een bar en nodigde hem uit bij hem thuis. Daar liep de situatie snel uit de hand: de man werd in zijn eigen huis opgesloten, werd geslagen, en de dader probeerde hem geld afhandig te maken - op grond van beelden die hij met zijn gsm had gefilmd van het naakte slachtoffer.

Arbeidshof Brussel (Franstalig), 26 juli 2013

Het arbeidshof bevestigt een beslissing van de arbeidsrechtbank waarin werd geoordeeld dat het ontslag van een arts-specialist die de leeftijd van 75 jaar had bereikt discriminerend was (op grond van leeftijd).

Ar­beids­recht­bank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 27 juni 2013

Een buschauffeur vecht zijn ontslag aan en beweert tevens dat hij slachtoffer is van pesterijen en discriminatie. Het dispuut gaat onder meer over de bus die hij ter beschikking krijgt en gewijzigde busritten. De bus zonder automatische schakeling is slecht voor zijn rug en hij moet leerlingen vervoeren zonder begeleider wat niet evident is gelet op zijn spraakgebrek.

Hof van beroep Antwerpen, 18 juni 2013

Een ultraorthodoxe jood met bepaalde politieke opvattingen probeerde zijn kinderen in te schrijven in een basisschool en een school voor secundair onderwijs. Het ging om orthodox-joodse scholen die zich richten op een bepaalde geloofsgemeenschap; de inschrijvingen werden geweigerd.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Antwerpen, 6 juni 2013

In een reeks YouTube-filmpjes liet de woordvoerder van Sharia4Belgium zich in bijzonder grove en kwetsende bewoordingen uit tegenover een politica getroffen door een ongeneeslijke ziekte (ondertussen is ze overleden). Ook andere politici werden zwaar op de korrel genomen. Een aantal van zijn uitlatingen gingen over niet-moslims.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde, 3 juni 2013

Drie personen zijn betrokken bij een handgemeen, één ervan is van vreemde afkomst. Wanneer de rechtbank de verschillende verklaringen van betrokkenen met mekaar vergelijkt, dient ze tot de vaststelling te komen dat de verzwarende omstandigheden niet bewezen zijn.

Arbeidshof Brussel (Franstalig), 28 mei 2013

Het arbeidshof hervormt de uitspraak van de arbeidsrechtbank van Brussel van 19 maart 2008.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Bergen, 16 mei 2013

Het Centrum ontving de melding van een kandidaat-huurder die zou zijn geweigerd voor een woning, omdat haar inkomen niet voor beslag vatbaar was (tegemoetkoming voor personen met een handicap), ze een groot gezin had, en een echtgenoot met een wisselend inkomen (als rondreizend garagist).
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 26 april 2013

Een woordvoerder van Sharia4Belgium spreekt haatdragende en agressieve taal ten aanzien van niet gelovigen in een filmpje dat hij op YouTube plaatst. Hij houdt een discours van dezelfde teneur tijdens een betoging gericht tegen de vertoning van een film. Hij wordt bij verstek veroordeeld.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?