Actua
Unia publiceert regelmatig nieuwsartikelen en persberichten over discriminatie en inclusie. Zo zorgen we dat de thema's in het nieuws blijven. Vul je zoekterm in of filter op discriminatiegronden of jaar.
Enkel geïnteresseerd in de persberichten? Ook dat kan je kiezen.
Filter
Unia pleit voor dringende maatregelen tegen structurele discriminatie voor mensen van Afrikaanse origine
Op de Internationale dag tegen racisme publiceert Unia een rapport over de discriminatie van personen van Afrikaanse origine in België en doet ze een reeks aanbevelingen. In de domeinen werkgelegenheid, huisvesting en onderwijs zijn de discriminatie en ongelijkheid van deze groep het meest voelbaar.
Terugtrekking van Vlaanderen: het personeel van Unia spreekt
Wij, medewerkers van Unia, hebben lang gezwegen om het overleg over de toekomst van mensenrechten in Vlaanderen en over onze jobs alle kansen te geven. Maar nu het Vlaamse mensenrechteninstituut (VMRI) vorm begint te krijgen, kunnen we niet anders dan ons uitspreken. Als experten inzake mensenrechten zijn we zeer bezorgd over de evolutie in Vlaanderen.
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.
Covid Safe Ticket: welke lessen kunnen we eruit trekken?
Unia analyseert het gebruik van het Covid Safe Ticket en de impact daarvan op onze rechten – in het bijzonder bij de toegang tot de gezondheidszorg, de arbeidsmarkt en schoolactiviteiten.
Meerdere ontslagen bij Unia door terugtrekking van Vlaanderen
Met veel spijt moet Unia afscheid nemen van verschillende personeelsleden. Dit vertrek is een rechtstreeks gevolg van de beslissing van de Vlaamse regering om niet meer met Unia samen te werken en om geen personeel en expertise van Unia over te nemen in haar toekomstige instituut.
Waarom het belangrijk is dat gelijkheidsorganen naar de rechtbank kunnen stappen
De Vlaamse regering kiest voor een gelijkheidsorgaan met geschillenkamer die niet-bindende oordelen zal vellen als basis voor het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut (VMRI). Ze haalt daarvoor de inspiratie bij de werking van het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens. Daarbij vergeet ze echter de juridische bijstand aan melders die naar de Geschillenkamer of eventueel later de rechtbank willen stappen. Dat betekent een achteruitgang van de bescherming die vandaag bestaat in België en die ook in Nederland gegarandeerd wordt door de gemeentelijke antidiscriminatiebureaus.
Gevolgen voor personeelsleden van Unia door de uitstap van Vlaanderen: positie van de raad van bestuur
Met de terugtrekking van Vlaanderen uit het Samenwerkingsakkoord van Unia wenst de raad van bestuur van Unia zijn grote bezorgdheid te uiten over het lot van het personeel dat door deze beslissing wordt getroffen.
Veroordeling van een haatpropagandist
De rechtbank van eerste aanleg van Leuven veroordeelde een haatpropagandist die verschillende socialemedia-accounts beheerde op het platform Mewe. Unia was betrokken partij en is tevreden over de uitspraak.