Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Onderzoek naar racisme in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België.
INESAC-project: strijd tegen ongelijkheid door gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties op ongelijkheid. Resultaten zijn verwacht eind mei 2025.
Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & discriminatie
De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.
Studie zelfdefiniëring van origine (2023-2024)
Zelfdefiniëring van origine is belangrijk om een beter begrip te krijgen van de factoren die leiden tot ongelijkheid en discriminatie.
Project Equality Data: gegevens over (on)gelijkheid en discriminatie
Om ongelijkheid en discriminatie aan te pakken, moeten we eerst een helder beeld krijgen van het probleem. Veel onderzoek is al gedaan, maar die informatie is vaak verspreid en moeilijk te vinden. De Equality Data Hub brengt al deze data samen op één plek.
Burenruzies
Heb je een conflict met je buren? Unia is zelf niet gespecialiseerd in burenruzies en verwijst je door naar de diensten die kunnen helpen. Ontdek meer.
eDiv: onlinetool voor diversiteit op het werk
eDiv is een gratis online leerplatform van Unia voor een meer diverse, inclusieve en discriminatievrije werkomgeving. Ontdek meer over eDiv.
Memorandum voor lokale verkiezingen 2024
In de aanloop naar de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024 hebben de lokale ambassadeurs van Unia een memorandum voor lokale en provinciale besturen in België opgesteld.
Hoofddoek en religieuze symbolen: wettelijk kader
Welke juridische grondslagen zijn er om te bepalen of een hoofddoek of tulband al dan niet kunnen? Ontdek de wetgeving en rechtspraak.