Zoek Publicatie
Overleg rond redelijke aanpassingen op school: een leidraad
Unia werkte een leidraad uit met handvaten voor het CLB, de school en de ouders om het overleg rond redelijke aanpassingen voor leerlingen kwaliteitsvol te laten verlopen. En dat met een gemotiveerd verslag of een verslag.
Naar een Inclusief Onderwijssysteem in België: inspiratie en voorbeelden (2019)
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen om onze scholen inclusief te maken? Dit rapport geeft een antwoord op die vraag.
Kwaliteitsvol inclusief onderwijs in het belang van het kind

Unia en het Kinderrechtencommissariaat belichten in deze tekst hoe het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap en het Verdrag inzake de Rechten van het Kind samen gerespecteerd kunnen worden bij het verwezenlijken van het recht op inclusief onderwijs.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Diversiteitsbarometer Onderwijs (2018)
Unia liet een onderzoek uitvoeren over gelijke kansen in de scholen van de drie gemeenschappen. De Diversiteitsbarometer Onderwijs is het laatste deel van een drieluik. De eerste twee delen gingen over Werk (2012) en Huisvesting (2014).
Jaarverslag 2016
Nooit eerder behandelden we zoveel discriminatiedossiers als in 2016. Tegen een achtergrond van polarisering, polemiek in het maatschappelijke debat, oppervlakkige tweets, ‘alternatieve feiten’ en een sterk stijgende werkdruk, blijft Unia werken aan oplossingen die leiden tot een meer inclusieve samenleving.
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.
Met een handicap naar de school van je keuze: redelijke aanpassingen in het onderwijs

Unia ontvangt geregeld meldingen van leerlingen met een handicap en hun ouders die problemen hebben om redelijke aanpassingen te verkrijgen op school. Redelijke aanpassingen zijn een recht, gegarandeerd door de Verenigde Naties en de antidiscriminatiewetgeving in ons land.
Van diversiteit tot identiteit (lespakket 2013)
Samen met de Diversiteitsdienst van de stad Brugge en de vzw Toemeka vzw ontwikkelde het Meldpunt Discriminatie Brugge van het Interfederaal Gelijkekansencentrum een interactief lespakket over de thema’s diversiteit, etnisch-culturele diversiteit en diversiteit in seksuele identiteit. Het gratis lespakket is bestemd voor het secundair onderwijs.
Rapporten inclusief onderwijs (2012)

Deze synthese bestaat uit in drie rapporten (twee betreffende de Vlaamse Gemeenschap en een betreffende de Franse Gemeenschap). Ze geven de beleidsprioriteiten aan om het recht op inclusief onderwijs te realiseren.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: