Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1399 databronnen gevonden. Er worden 1399 databronnen getoond op pagina 1 van de 140 pagina's.
1399 resultaten gevonden
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 25 juni 2025

2 beklaagden maken via Grindr afspraakjes met homoseksuele mannen om ze, met gebruik van geweld, te bestelen. 4 slachtoffers stellen zich samen met Unia burgerlijke partij. De correctionele rechtbank legt zware straffen op.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 24 juni 2025

Een man valt op verschillende tijdstippen moslimvrouwen lastig in Brussel. Hij wordt voor deze feiten veroordeeld tot een autonome probatiestraf van 18 maanden en een geldboete van 1.600 euro.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, 23 juni 2025

Een man werd veroordeeld, op grond van het aanzettingsmisdrijf, voor het plaatsen van racistische berichten op Twitter.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Henegouwen, afdeling Bergen, 23 juni 2025

2 personen worden het slachtoffer van homofobe agressie. Het onderzoek van de politie vertoont lacunes en de correctionele rechtbank spreekt de verdachte vrij op grond van twijfel.

Unia (burgerlijke) partij

Arbeidshof Gent, afdeling Gent, 23 juni 2025

Een bedrijf zoekt via een uitzendbureau een medewerker met een 'junior profiel'. De term 'junior' wordt niet gebruikt om kandidaten zonder ervaring aan te trekken, maar om te selecteren op basis van leeftijd. Na het bedrijf wordt ook het uitzendbureau veroordeeld voor directe discriminatie op grond van leeftijd.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 20 juni 2025

Een jongeman woont een queer feestje bij en is gekleed in drag. Dat lokt een felle reactie uit van een voorbijganger die de jongenman een slag in het gezicht geeft. De correctionele rechtbank veroordeelt de beklaagde voor slagen en verwondingen en oordeelt dat de discriminerende drijfveer is bewezen.

Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Gent, 20 juni 2025

Het hof van beroep van Gent bevestigt de veroordeling van de leider en 5 leden van de groepering Schild & Vrienden voor aanzetten tot discriminatie, segregatie haat en/of geweld, negationisme, verspreiden van racistische denkbeelden en lidmaatschap van een racistische groepering. Voor het bepalen van de strafmaat houdt het hof van beroep rekening met de lange termijn die verliep tussen de start van de procedure en het arrest.

Raad voor de Jour­na­lis­tiek, 19 juni 2025

Een vzw diende een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek naar aanleiding van een column van een bekende schrijver. De Raad voor de Journalistiek is van oordeel dat er met de publicatie van de column geen sprake is van aanzetten tot discriminatie of racisme, noch van stigmatisering, in dit geval antisemitisme, zoals bepaald in artikel 27 van de Code van de Raad voor de Journalistiek. 

Unia (burgerlijke) partij

Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalig), 6 juni 2025

Een verhuurster weigert te verhuren aan kandidaat-huurder van buitenlandse origine die wordt bijgestaan door een medewerker van het OCMW. De rechtbank van eerste aanleg stelt vast dat er sprake is van directe discriminatie (op basis van raciale kenmerken en op basis van vermogen).

Vre­de­ge­recht Boussu-Colfontaine, 6 juni 2025

Een vrouw met 7 kinderen had zonder toestemming haar intrek genomen in een leegstaande woning van een huisvestingsmaatschappij. De vrouw werd vervolgens uit de woning gezet na een eenzijdig verzoekschrift van de huisvestingsmaatschappij. De vrederechter oordeelt dat de huisvestingsmaatschappij een procedure op tegenspraak had moeten voeren.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?