Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1296 databronnen gevonden. Er worden 1296 databronnen getoond op pagina 111 van de 130 pagina's.
1296 resultaten gevonden

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 29 juni 2007

Tijdens een voorafgaand incident, brengt beklaagde slagen toe aan een persoon met migratieroots. In het politiekantoor ventileert zij nog in dronken toestand haar haatgevoelens: “vuile makakken, jullie zuigen ons leeg”.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, 12 juni 2007

Drie jongemannen van vreemde origine werden bij de ingang van een dancing geweigerd door de portier. Die voert aan dat hij daartoe instructies kreeg van de dancinguitbater. De dancing heeft een lidkaartsysteem dat alleen geldt voor allochtonen.

On­der­ne­mings­recht­bank Gent, afdeling Brugge, 7 juni 2007

In de marge van een dispuut met betrekkingen tot kortingen op reizen en de reclame daarvoor (wet op de handelspraktijken) komt eveneens discriminatie aan bod op grond van leeftijd (wet van 25 februari 2003). 60+ kregen een korting op autocarreizen. De rechtbank besluit dat er wel degelijk sprake is van discriminatie op grond van leeftijd.

On­der­ne­mings­recht­bank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 4 juni 2007

Een politicus wenst een verkiezingsadvertentie te plaatsen in de publicaties van 4 mediagroepen. Hij botst evenwel op weigeringen en spant een rechtszaak aan.

Hof van beroep Antwerpen, 26 april 2007

In de marge van een geschil met betrekking tot kortingen in functie van de leeftijd bij aankoop van een brilmontuur (wet op de handelspraktijken) komt eveneens het aspect discriminatie aan bod (wet van 25 februari 2003). In eerste aanleg (rechtbank van koophandel Kortrijk, 30 april 2004) oordeelde de rechtbank dat de vordering gesteund op discriminatie onontvankelijk was, aangezien eiser geen slachtoffer was van de discriminatie en evenmin een door de wet aangewezen groepering. Het hof verwerpt die redenering en onderzoekt de mogelijke inbreuken inzake handelspraktijken.

Arbeidshof Brussel (Franstalig), 25 april 2007

In 2003 heeft de heer L., postbeambte, klacht neergelegd bij zijn postmeester aangezien een collega hem geslagen had en racistische beledigingen naar het hoofd had gegooid.

Unia (burgerlijke) partij

Hof van Beroep Gent, 24 april 2007

Op 2 september wordt een medewerker van een horecazaak ontslagen naar aanleiding van een conflict met de zaakvoerder. Het formulier C4n dat wordt afgegeven aan betrokkene, meer dan een maand na het conflict, vermeldt als reden voor het ontslag: “kan zich niet aanpassen aan het land. Zou beter teruggestuurd worden naar de boesboes waar mensen elkaar aanvallen”.

Arbeidshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 6 april 2007

Een vakbondsafgevaardige, werkzaam in een beveiligd bedrijf, maakt van haar toegangsbadge gebruik buiten de diensturen voor vervulling van syndicale activiteiten. Na één verwittiging wordt ze ontslaan. 

 

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 6 april 2007

Vonnis in kracht van gewijsde De rechtbank werd gevat voor herhaaldelijk geweld en diverse discriminaties waarbij verschillende portiers alsook een verantwoordelijke van de dancing W.W.L. betrokken waren.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 5 april 2007

Hof van Beroep Antwerpen, 31 januari 2008 De Correctionele Rechtbank van Antwerpen veroordeelde een voormalige politiecommissaris tot een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel omdat hij zich als politieman ondermeer aan buitensporig geweld tegen vijf leden van een Turkse familie heeft schuldig gemaakt.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?