Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1409 databronnen gevonden. Er worden 1409 databronnen getoond op pagina 125 van de 141 pagina's.
1409 resultaten gevonden
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Brussel (Franstalig), 18 april 2006

Daniel Féret, voorzitter van het Front National en één van zijn medewerkers zijn veroordeeld wegens de verspreiding van verschillende vlugschriften, tekeningen en brochures, die tevens op een website voorkwamen, en die aanzetten tot haat, geweld, discriminatie en rassenscheiding ten aanzien van een groep, gemeenschap of de leden ervan omwille van hun (zogenaamd) ras, huidskleur, afstamming of de nationale of etnische afstamming (artikel 1, al.3, 2°). Dezelfde publicaties werden beschouwd als een voornemen om tot discriminatie of rassenscheiding over te gaan (artikel 1, al.3, 4°).

Ar­beids­recht­bank Brussel (Franstalig), 21 maart 2006

Een bediende (verkoopster - kassierster) hervat het werk, na een lange afwezigheid, bij een bedrijf dat boekenwinkels beheert. Ze draagt een hoofddoek. Het bedrijf verzet zich daartegen in naam van de neutraliteit vervat in het arbeidsreglement. 

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 16 maart 2006

De rechtbank heeft geoordeeld dat de heer C.A., beklaagde, een inbreuk pleegde op artikel 1 – 2° van de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden alsook artikel 1 van de wet van 23 maart 1995 tegen het negationnisme (definitief vonnis).

Unia (burgerlijke) partij

Ar­beids­recht­bank Antwerpen, afdeling Mechelen, 16 maart 2006

Een sollicitant van Marokkaanse origine zou na het vermelden van zijn naam te horen hebben gekregen dat een vacature voor meubelmonteerder reeds ingenomen was. Zijn vriend die onder een typisch Belgische naam belde, zou wel onmiddellijk een afspraak hebben gekregen voor een sollicitatiegesprek. 

Unia (burgerlijke) partij

Rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 8 maart 2006

Een dame is motorisch gehandicapt aan de 4 ledematen, verplaatst zich in een rolstoel en wordt bijgestaan door een assistentiehond. Ze bezoekt met familie een restaurant, maar de hond wordt niet toegelaten. Volgens de uitbaters heeft de aanwezigheid van familie tot gevolg dat de assistentiehond een gezelschapshond wordt.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Brugge, 20 februari 2006

Door het roepen van racistische beledigingen “White power, het is het blanke ras dat overheerst”, aan twee Chinese studenten aan de meifoor, alsook door het meermaals brengen van de Hitlergroet, werden aan de opzettelijke slagen en verwondingen de verzwarende omstandigheden toegevoegd zoals ingevoerd door de wet van 25 februari 2003.

Hof van beroep Luik, 6 februari 2006

De rechtbank van eerste aanleg te Luik had in haar beslissing dd. 27 september 2004 de vordering tot staking ingediend door een ex-lid (uitgesloten) van een groepering met godsdienstig doel ongegrond verklaard. Het Hof meent dat de discriminatie niet het gevolg is van de uitsluiting maar van de richtlijnen die hiermee gepaard gaan en hun toepassing door de aanhangers van de groepering. Daarenboven, volgens het Hof, bewijst hij niet dat er directe discriminatie geweest is en weerlegt hij niet het gebrek aan rechtvaardiging. Dit arrest zal verbroken worden door het Hof van cassatie op 18 december 2008.

Ar­beids­recht­bank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 6 februari 2006

Een vakbondsafgevaardige, werkzaam in een beveiligd bedrijf, maakt van haar toegangsbadge gebruik buiten de diensturen voor vervulling van syndicale activiteiten. Na één verwittiging wordt ze ontslaan. Andere afgevaardigden (van andere vakbonden), in een gelijkaardige situatie, werden niet gehinderd in de uitoefening van hun syndicaal mandaat of de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst. 

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Henegouwen, afdeling Bergen, 31 januari 2006

Vrijwillige slagen en verwondingen die ene ziekte of arbeidsongeschiktheid veroorzaakt hebben – de gepleegde feiten zijn ernstig gelet op de racistische motivering die door beklaagde werd opgegeven als oorzaak van zijn daden, op hun hevigheid en de gevolgen voor het slachtoffer; beklaagde heeft zijn asociaal gedrag beseft en getuigt van gemeende spijt, hij vraagt een werkstraf, deze lijkt gelet op zijn jonge leeftijd en zijn wil om te veranderen, aangewezen.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Henegouwen, afdeling Charleroi, 4 januari 2006

De correctionele rechtbank van Charleroi veroordeelde een persoon wegens het strafbaar aanzetten tot haat op basis van een brief die hij aan 800 personen verstuurde, waarin vermeld stond dat 70% van de criminaliteit gelieerd is met de drugshandel en verbonden met immigranten of clandestiene vreemdelingen.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?