Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1409 databronnen gevonden. Er worden 1409 databronnen getoond op pagina 124 van de 141 pagina's.
1409 resultaten gevonden
Unia (burgerlijke) partij

Arbeidshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 24 januari 2007

De zaakvoerder van een bedrijf verklaart publiekelijk dat hij geen personen van vreemde afkomst wenst aan te werven aangezien zijn klanten dit niet aanvaarden. In eerste aanleg stelt de arbeidsrechtbank dat het argument van de klanten niet mag meespelen doch dat er slechts sprake is van een potentiële discriminatie bij gebrek aan individueel slachtoffer. Het Arbeidshof legt een aantal prejudiciële vragen voor aan het Europees Hof van Justitie.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Leuven, 23 januari 2007

Hof van Beroep van Brussel, 8 mei 2007 Vijf jongeren, waaronder drie minderjarigen, hadden voorafgaandelijk een beslissing genomen om ‘zwarten, untermenschen’ op te zoeken in Tienen en om deze eens goed onder handen te nemen. Het slachtoffer, een 18 jarige erkende Slowaakse vluchteling, kreeg naast slagen en verwondingen vier messteken in de buikregio en werd hierbij potentieel levensbedreigend gewond.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Luik, 22 december 2006

Het hof bevestigt het vonnis, geveld in eerste aanleg op 24 maart 2006, door de rechtbank in Verviers. Zo stelt het hof dat de beklaagden M., B. en L. wel degelijk aangezet hebben tot discriminatie, rassenscheiding, raciale haat of geweld in de zin van de wet van 30 juli 1981.
Unia (burgerlijke) partij

Ar­beids­recht­bank Brussel (Franstalig), 30 november 2006

EEen ergotherapeute vervangt gedurende 2 jaar een ander personeelslid in een woonzorgcentrum. Tijdens deze 2 jaar heeft ze 3 maal een epilepsieaanval. Wanneer de job vrijkomt wordt haar kandidatuur niet weerhouden.  

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 10 oktober 2006

Naar aanleiding van een burengeschil, maakt een bewoner aan verschillende buren, de syndicus van het appartementsgebouw en de wijkagent een brief over waarin hij zich op laatdunkende en kwetsende wijze uitlaat over verschillende bevolkingsgroepen en personen.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van Cassatie, 4 oktober 2006

Het Hof van Cassatie heeft de voorziening van Daniel F. (voorzitter van de Front National) en George-Pierre T. (verantwoordelijke voor de internetsite van het Front National) tegen het arrest van het hof van beroep te Brussel dd. 18 april 2006 verworpen. 

Hof van Justitie van de Europese Unie, 11 juli 2006

Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelt dat ziekte als zodanig niet kan worden beschouwd als een bijkomende discriminatiegrond naast de andere door richtlijn 2000/78 verboden gronden.

Unia (burgerlijke) partij

Ar­beids­recht­bank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 26 juni 2006

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding heeft de Belgische arbeidsrechters verzocht vast te stellen dat Feryn, die is gespecialiseerd in de verkoop en de installatie van kantel‑ en sectionale poorten, een discriminerend aanwervingsbeleid voerde. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding baseert zich op de publieke verklaringen van de directeur van die onderneming. Die kwamen er in wezen op neer dat zijn onderneming monteurs wilde aanwerven, maar geen allochtonen in dienst kon nemen omdat de klanten er bezwaar tegen hadden om deze tijdens de werkzaamheden toegang te geven tot hun woning.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 21 juni 2006

Na een eenvoudige klacht vanwege het Centrum in maart 2002 tegen onbekenden en diverse burgerlijke partijstellingen in de loop van 2003 en 2004 deed de correctionele rechtbank te Brussel uitspraak inzake de inhoud van de website van de “Centre islamique belge”.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Bergen, 26 april 2006

Het hof heeft formeel het standpunt van de correctionele rechtbank van 31 januari 2006 bevestigd wanneer deze de draagwijdte van het geschrift dat beklaagde tot 800 personen gericht heeft, toetste met de wet van 30 juli 1981. Door de duidelijke taal die in de brief gesproken wordt heeft beklaagde aangezet tot haat ten aanzien van migranten aangezien hij laat uitschijnen dat ze moeten gelijk gesteld worden met misdadigers en dat ze over meer sociale, fiscale en politieke rechten beschikken dan ‘echte Belgen’.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?