Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

547 databronnen gevonden. Er worden 547 databronnen getoond op pagina 54 van de 55 pagina's.
547 resultaten gevonden
Actieve filters: Raciale kenmerken

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 6 september 1994

De Nederlandstalige Liga voor mensenrechten had 2 leidinggevende leden van het Vlaams Blok op grond van artikel 3 voor de rechtbank gedaagd. Teneinde de racistische aard van de groepering te bewijzen, legt de aanklager het 70-puntenprogramma van de partij voor.

Hof van assisen van de provincie Henegouwen, 28 juni 1994

De kamer van inbeschuldigingstelling van Bergen, 4 januari 1994 was van mening dat “indien de PFN zoals elke andere partij het recht heeft om bepaalde meningen in het openbaar te verdedigen en om bepaalde oplossingen aan te prijzen voor de immigratieproblemen, de wet (…) haar verbiedt om dit te doen op basis van een radicale rassendiscriminatie die hoofdzakelijk gestoeld is op het verschil in cultuur en beschaving van de vreemdelingen, en door middel van het aanwenden van beledigende uitspraken of attitudes. Dergelijk gedrag is onvermijdelijk van aard om in het publiek gevoelens van misprijzen, van algemene en onvoorwaardelijke afwijzing, zelfs van haat ten aanzien van vreemdelingen op te wekken”.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Namen, afdeling Namen, 23 september 1993

De rechter beoordeelt soeverein vanaf wanneer de vrije meningsuiting kan worden beschouwd als een aansporing tot geweld, haat of discriminatie.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luik, afdeling Luik, 16 september 1993

De rechtbank is van oordeel dat het simpele feit dat de werking van de vzw tot bepaalde categorieën van personen wordt beperkt, niet kan beschouwd worden als een uiting van de intentie om te discrimineren of om tot haat aan te zetten, zeker als we bemerken dat de statuten uitdrukkelijk bepalen dat de slachtofferhulp in een later stadium kan uitgebreid worden tot onderdanen die niet tot de Europese Unie behoren.

Hof van Cassatie, 19 mei 1993

De kamer van inbeschuldigingstelling van Brussel had in een arrest van 3 december 1992 geoordeeld dat artikel 1 van de wet enkel van toepassing is indien de daden de manifeste bedoeling laten uitschijnen om een publiek of een individu ertoe aan te zetten om duidelijke racistische of xenofobe daden te plegen, en niet wanneer het aanzetten de toehoorders enkel uitnodigt om een algemene houding aan te nemen.

Hof van beroep Luik, 4 juni 1992

Een jongeman met een donkere huidskleur wordt in het bijzijn van zijn vrienden uitgescholden als "Scheißneger" en "Kannibale" en wordt hierbij geslagen met een stok.

Hof van beroep Luik, 28 maart 1991

Ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 wordt door de Parti des Forces Nouvelles campagne gevoerd waarin racistisch gedachtegoed niet wordt geschuwd onder het mom van de migratieproblematiek. De Kamer van Inbeschuldigingstelling analyseert zorgvuldig de aspecten vrijheid van meningsuiting en persdelict om uiteindelijk naar de correctionele rechtbank te verwijzen.

Hof van beroep Antwerpen, 2 mei 1990

Weigering van toegang in een dancing. Volgens getuigenverklaringen zou de uitbater een systeem hanteren waarbij mensen met migratieroots een fotokopie van hun identiteitskaart moeten afgeven en vooraf voor een bepaald bedrag consumptiebonnen aankopen, willen zij tot de dancing toegelaten worden.

Hof van beroep Luik, 11 maart 1988

Het is een misdrijf in de zin van artikel 2 als een cafébaas weigert iemand te bedienen om redenen die inherent zijn aan de etnische herkomst van de betrokkene, en die niet gerechtvaardigd kunnen worden door diens kledij, gedrag of dergelijke.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 9 maart 1988

8 beklaagden hebben publiekelijk opgeroepen tot discriminatie, haat en geweld tegen personen omwille van hun ras of etnische herkomst. Ze waren lid of sympathisant van een organisatie die op manifeste en herhaaldelijke wijze discriminatie en etnische segregatie bedreef. De verdachten hebben deelgenomen aan een 'raton(n)ade' , dit wil zeggen, een georganiseerde agressie tegen personen van Noord-Afrikaanse afkomst.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?