Rechtspraak over discriminatie
Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren.
De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak.
Filter
Correctionele rechtbank Brussel (Franstalig), 26 februari 2014
Leden van de spoorwegpolitie werden beschuldigd van geweld tegenover daklozen en mensen zonder papieren. De incidenten vonden plaats tussen 8 januari en 26 november 2006. In totaal werden een 15-tal personen het slachtoffer van onterende en gewelddadige handelingen. Het gedrag ten aanzien van bepaalde slachtoffers was ingegeven door racistische motieven die een verzwarende omstandigheid vormden. De vordering van het Centrum was ontvankelijk en gegrond.
Correctionele rechtbank Brussel (Franstalig), 25 februari 2014
Correctionele rechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, 21 februari 2014
Correctionele rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 7 februari 2014
Rechtbank van eerste aanleg Luik, afdeling Luik, 23 januari 2014
Correctionele rechtbank Namen, afdeling Dinant, 16 januari 2014
Hof van Cassatie, 13 januari 2014
Het Hof van Cassatie verwerpt het cassatieberoep ingesteld tegen een arrest van het hof van beroep van Antwerpen van 28 februari 2011 (A.R. nr. 2008/AR/3194) (Soc. Kron. 2014, nr. 1, 47-49) waarin werd geoordeeld dat een vakbond geldig kon beslissen om een vrouw uit te sluiten nadat ze zich kandidaat had gesteld voor het Vlaams Blok voor de verkiezingen van 2006.
Rechtbank van eerste aanleg Luik, afdeling Verviers, 26 december 2013
Een school voert een verbod in op het dragen van opvallende religieuze en andere tekenen. De ouders van een meisje dat een hoofddoek draagt vechten dit verbod aan voor de rechtbank van eerste aanleg. Die oordeelt dat het verbod niet discriminerend is, want het heeft betrekking op alle religieuze (en andere) overtuigingen.
Arbeidsrechtbank Leuven, 12 december 2013
Arbeidsrechtbank Gent, afdeling Brugge, 10 december 2013
Het slachtoffer, een man van 25, werkte als uitzendkracht op proef voor de computerspeciaalzaak in kwestie toen de zaakvoerster hem een vast contract beloofde – op basis van zijn prestaties, kennis en motivatie. Voorwaarde was dat hij zijn andere job (als parkeerwachter) onmiddellijk opzegde. Dat deed hij, maar enkele dagen later liet ze hem weten dat hij dan toch geen vast contract kreeg; ook zijn uitzendcontract werd beëindigd. Die beslissing, luidde het, was genomen vanwege een aangeboren vergroeiing van zijn vingers.