Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1309 databronnen gevonden. Er worden 1309 databronnen getoond op pagina 89 van de 131 pagina's.
1309 resultaten gevonden
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 26 februari 2014

Leden van de spoorwegpolitie werden beschuldigd van geweld tegenover daklozen en mensen zonder papieren. De incidenten vonden plaats tussen 8 januari en 26 november 2006. In totaal werden een 15-tal personen het slachtoffer van onterende en gewelddadige handelingen. Het gedrag ten aanzien van bepaalde slachtoffers was ingegeven door racistische motieven die een verzwarende omstandigheid vormden. De vordering van het Centrum was ontvankelijk en gegrond.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 25 februari 2014

Een winkeluitbater had in zijn uitstalraam affiches opgehangen met een duidelijke homofobe inslag. Ondanks verschillende verwittigingen van de politie en een ernstige vermaning van het parket had hij de affiches niet verwijderd.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, 21 februari 2014

Twee personen zouden een man met een donkere huidskleur, die stond te wachten in een bushokje, in racistische bewoordingen hebben aangesproken en slagen hebben toegediend. Eén van de daders geeft verstek voor de rechtbank, ook het slachtoffer komt niet opdagen, en de camerabeelden zijn niet voorhanden.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 7 februari 2014

Verschillende leden van de groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw werden onder meer vervolgd wegens het toebrengen van slagen en verwondingen met verwerpelijke beweegredenen; wegens aanzetten tot haat, discriminatie of geweld, onder andere jegens de Joodse gemeenschap; en wegens inbreuken op de Negationismewet.

Rechtbank van eerste aanleg Luik, afdeling Luik, 23 januari 2014

Een man had een klacht ingediend tegen een fitnesszaal omdat die voortaan voorbehouden was voor vrouwen alleen; hij riep discriminatie in op grond van geslacht in. De uitbaters riepen economische motieven in voor hun beslissing.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Namen, afdeling Dinant, 16 januari 2014

Tijdens een politiecontrole beledigde en bedreigde een man de agenten. Hij werd onder meer vervolgd wegens aanzetten tot haat op basis van 'raciale criteria' (vanwege de uitspraak “Va baiser ta sale noire”).

Hof van Cassatie, 13 januari 2014

Het Hof van Cassatie verwerpt het cassatieberoep ingesteld tegen een arrest van het hof van beroep van Antwerpen van 28 februari 2011 (A.R. nr. 2008/AR/3194) (Soc. Kron. 2014, nr. 1, 47-49) waarin werd geoordeeld dat een vakbond geldig kon beslissen om een vrouw uit te sluiten nadat ze zich kandidaat had gesteld voor het Vlaams Blok voor de verkiezingen van 2006. 

Rechtbank van eerste aanleg Luik, afdeling Verviers, 26 december 2013

Een school voert een verbod in op het dragen van opvallende religieuze en andere tekenen. De ouders van een meisje dat een hoofddoek draagt vechten dit verbod aan voor de rechtbank van eerste aanleg. Die oordeelt dat het verbod niet discriminerend is, want het heeft betrekking op alle religieuze (en andere) overtuigingen.

Unia (burgerlijke) partij

Ar­beids­recht­bank Leuven, 12 december 2013

De arbeidsrechtbank van Leuven heeft de uitbater van een fitnesszaak veroordeeld die één van zijn managers ontslaan had vanwege de handicap van diens jongste kind.
Unia (burgerlijke) partij

Ar­beids­recht­bank Gent, afdeling Brugge, 10 december 2013

Het slachtoffer, een man van 25, werkte als uitzendkracht op proef voor de computerspeciaalzaak in kwestie toen de zaakvoerster hem een vast contract beloofde – op basis van zijn prestaties, kennis en motivatie. Voorwaarde was dat hij zijn andere job (als parkeerwachter) onmiddellijk opzegde. Dat deed hij, maar enkele dagen later liet ze hem weten dat hij dan toch geen vast contract kreeg; ook zijn uitzendcontract werd beëindigd. Die beslissing, luidde het, was genomen vanwege een aangeboren vergroeiing van zijn vingers.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?