Haatdragende tweets onder een schuilnaam bestraft
Een anonieme twitteraar die haatdragende tweets stuurde zoals “Marokkanen klop je in mekaar! Geen gelul.” is veroordeeld voor het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld. Dat heeft de Antwerpse strafrechter vandaag beslist. Unia stelde zich burgerlijke partij. Het onafhankelijk mensenrechteninstituut roept sociale media op om accountinformatie sneller vrij te geven bij ernstige aanwijzingen van inbreuken op de wet. Ook Unia-directeur Els Keytsman trad op als burgerlijke partij.

De man, die op Twitter bekend was onder de schuilnaam Fidelio, zette aan tot haat en geweld ten aanzien van mensen met een migratieachtergrond en belaagde ook individuele personen (onder wie Unia-directeur Els Keytsman). Hij deed dat keer op keer, steeds met nieuwe accounts. ‘In zijn tweets gebruikte hij weerzinwekkende en haatdragende taal zoals “De enige manier om Marokkaans ongedierte te vernietigen is door tegelijkertijd iedereen die zich pro-islam uitspreekt aan te pakken.” We betreuren het dat sociale media in zo’n gevallen niet sneller de identiteit vrijgeeft. Mensen denken dat ze onder een schuilnaam op internet alles kunnen doen. Dat is dus niet zo: sociale netwerken zijn geen wetteloos gebied,’ reageert Unia.
De wet beschermt
De man in kwestie ging zijn gang tegenover mensen met migratieachtergrond. ‘De Antiracismewet beschermt mensen als ze het doelwit worden van misprijzen, haat of vijandigheid omwille van hun huidskleur, nationaliteit etc. De wet beschermt hen zo tegen geweld en discriminatie, zonder daarbij het politieke debat in de weg te staan,’ aldus Unia.
Tweets overstegen kritiek
Maar ook tegenover particuliere personen met een publieke job gebruikte Fidelio haatdragende taal. ‘Publieke personen moeten tegen meer kritiek kunnen dan anderen. Het hoort erbij. Maar dat neemt niet weg dat ze bedreigingen of belaging moeten pikken. Zijn tweets zijn van een heel andere orde dan kritiek. Dit is dreigende en haatdragende taal en dat heeft niets meer te maken met argumenteren,’ klinkt het.
Volgens Unia was het taalgebruik van Fidelio zeer beangstigend, niet te negeren en is er een grens overschreden. ‘Als je mensen kordaat hebt geantwoord, tegengas bood tot zelfs geblokkeerd hebt, en de haat telkens terug opduikt, moet een rechter oordelen. Dat is belangrijk voor Unia. Er is weinig rechtspraak over haat op Twitter. Nochtans zien we dagelijks systematische bedreigingen en haatboodschappen op het internet.’
De rechter veroordeelde Fidelio tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden met uitstel van 5 jaar en een geldboete van 800 euro. Unia en directeur Els Keytsman kregen ook een schadevergoeding van respectievelijk 500 en 750 euro.
Lees de volledige uitspraak:
Vergelijkbare artikels
Twee extreemrechtse activisten veroordeeld voor alternatieve Hitlergroet en online hatespeech
Unia is tevreden met de veroordeling van twee extreemrechtse activisten in twee zaken waarin zij als burgerlijke partij optrad. De twee mannen werden vervolgd voor het uitbrengen van de alternatieve nazi-groet en online haatzaaien.
Veroordeling van een haatpropagandist
De rechtbank van eerste aanleg van Leuven veroordeelde een haatpropagandist die verschillende socialemedia-accounts beheerde op het platform Mewe. Unia was betrokken partij en is tevreden over de uitspraak.
Bevestiging in hoger beroep voor eerste Belgische veroordeling van online haatzaaiende memes
Het hof van beroep van Antwerpen bevestigt de veroordeling van een vrouw die racistische en antisemitische video's en memes op sociale media plaatste. De vrouw werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel voor een periode van drie jaar en een geldboete van 320 euro, en een begeleid bezoek een de Kazerne Dossin. Het was de eerste keer in België dat haatzaaiende memes veroordeeld werden. Deze beslissing is dan ook een belangrijk juridisch precedent in de strijd tegen online haatspraak.
Hatespeech op sociale media tegen Cécile Djunga veroordeeld
De correctionele rechtbank van Brussel heeft de internetgebruiker veroordeeld die een haatdragende boodschap publiceerde tegen Cécile Djunga, presentatrice bij de RTBF. Unia is verheugd: de rechtspraak herinnert ons eraan dat niet alles is toegestaan op sociale media.