Ook mensenrechten in beslag genomen

17 mei 2019
Actiedomein: Huisvesting
Discriminatiegrond: Racisme

90 gezinnen met kinderen hebben vandaag geen dak boven hun hoofd. Vanwege vermoedelijke strafbare feiten legde het gerecht beslag op hun woonwagens. Volgens Unia moet justitie haar werk doen, maar moet ze hierbij de mensenrechten respecteren.   

Het gerecht is begonnen met de inbeslagname na “de grootste politieoperatie in 20 jaar.” Honderden auto’s zouden gestolen zijn. De politie viel binnen op verschillende plaatsen en in een groot aantal woonwagens. Als er uit het onderzoek strafbare feiten naar boven komen, moeten die vervolgd worden. Dat spreekt. 

Kinderrechten

Strafbare feiten of niet. Dat doet niets af aan het feit dat vandaag door deze actie nu ook tientallen onschuldige kinderen en ouderen geen vervoer hebben, dakloos zijn en niet weten wat er met hun bezittingen gebeurt. Meteen hebben Justitie en politie  zo ook de mensenrechten en in het bijzonder kinderrechten in beslag genomen.  

Omdat dit een humanitair kritieke situatie is, vragen we met aandrang dat de overheid, gemeenten of OCMW’s met oplossingen over de brug komen. Daarnaast verwachten we van de politie en het gerecht dat de inbeslagname van de woonwagens niet langer duurt dan strikt noodzakelijk is voor het onderzoek. 

Aan de kant

Tot slot nog dit. Deze kwestie illustreert hoe de samenleving  woonwagenbewoners aan de kant duwt. Het totale gebrek aan staanplaatsen, vooral in Brussel, bewijst de minachting, vijandigheid en vooroordelen tegenover hen. De vraag naar oplossingen voor deze impasse los je niet op met vooroordelen. Wederzijds respect en vertrouwen moeten het vertrekpunt zijn in het zoeken naar fundamentele oplossingen voor fundamentele rechten. 

Opinie door Els Keytsman, co-directeur van Unia.